Cas dom: Semenya måste medicinera

Caster Semenya förlorade i målet mot IAAF och måste medicinera för att få tävla vidare på medeldistans. Bild: AP-Lehtikuva/Harold Cunningham

Idrottens skiljedomstol går på Internationella friidrottsförbundets linje i fallet Caster Semenya. Sydafrikanskan måste medicinera för att sänka de extremt höga nivåerna av det manliga könshormonet testosteron om hon vill tävla vidare på medeldistanssträckor. Ett beslut som får stor betydelse för den kvinnliga idrotten.

Under onsdagen riktades friidrottsvärldens intresse mot Lausanne i Schweiz där Idrottens skiljedomstol, Cas, har sitt huvudkontor.

De tre domarna påpekar att domslutet i sig är diskriminerande men nödvändigheten att "bevara rättvisa tävlingar för kvinnor" väger över.

Fallet Caster Semenya har väckt stor uppmärksamhet. Såväl FN-organ som forskare och andra idrottsstjärnor har uttalat sitt stöd till löparstjärnan och samtidigt riktat kritik mot Internationella friidrottsförbundet, IAAF.

– Caster kämpar för något mer än bara löparbanor och friidrott – hon kämpar för kvinnor inom sport och inom samhället. Det respekterar jag henne för, har friidrottskollegan Wayde van Niekerk sagt om fallet.

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1 500 meter.

Orättvisa fördelar

Andra, som den förra brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe, ser stora framtida problem för damidrotten och menar att hyperandrogena kvinnliga idrottare som Semenya får orättvisa fördelar mot konkurrenterna – om de inte måste medicinera.

Den linjen går Cas på i sitt domslut. Delar av domen är hemligstämplad av integritetsskäl. Domen kan överklagas till schweizisk domstol inom 30 dagar.

Semenya, som slog igenom vid VM i Berlin 2009, har dominerat 800-metersdistansen sedan dess.

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenska Angelica Hirschberg, professor i obstetrik- och gynekologi vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hirschberg har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

På onsdagen dömde Cas till IAAF:s fördel.

Nya regler införs

Förra året beslutade IAAF att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga medeldistanslöpare (på distanser mellan 800 meter och 1 609 meter, en engelsk mil) – regler som skulle innebära att Caster Semenya måste sänka sina testosteronnivåer genom medicinering.

Men i stället för att medicinera valde Semenya att överklaga beslutet till Cas. IAAF beslutade först att de nya reglerna skulle införas i november förra året. Men sköt sedan på införandet för att invänta Cas beslut, som skulle ha kommit i mars men sköts upp en månad.

Måste medicinera direkt

IAAF tar inför VM i Doha i september hänsyn till den tid Cas behövt för att nå sitt domslut. Caster Semenya och övriga som drabbas av det nya regelverket måste, om de vill delta i VM, börja sin medicinering inom en vecka.

Framöver är kravet att testosteronhalten ligger på godkänd nivå (5 nmol/l) under minst sex månader före tävlande.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning