Ryssland stängs av i fyra år på grund av dopning

Den ryska flaggan får sannolikt inte hissas i OS i Tokyo nästa år efter att Wada stängt av rysk idrott. Arkivbild. Bild: Matt Slocum/AP-TT

Internationella antidopningsorganisationen Wada stänger av rysk idrott i fyra år på grund av dopning. Därmed missar Ryssland som nation OS i Tokyo och en rad andra stora mästerskap.

Wadas vice ordförande Linda Hofstad Helleland är inte nöjd.

– Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något sätt, säger hon.

Ryssland som nation missar OS i Tokyo och en rad andra stora mästerskap de kommande fyra åren. Däremot kommer ryska idrottare även i fortsättningen att få vara med i OS och VM om de kan bevisa att de inte dopat sig. Men då under neutral flagg.

Och det är just det som Helleland är kritisk mot.

– Jag är inte nöjd med beslutet vi tog i dag, men det är så långt vi kunde gå. Det betyder att vi kan få flera hundra ryska utövare både i Tokyo och i Peking. Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något sätt, säger hon till NRK.

– Så länge de kan delta under neutral flagg är de ryssar som kan få medaljer. Neutral flagg eller inte är inte det viktiga. Världens utövare hade önskat total avstängning.

Wada-ordföranden Craig Reedie säger i ett uttalande att man utdömt det hårdast möjliga straffet.

"Vi vill skydda ryska aktiva som kan bevisa att de inte varit delaktiga och inte dragit nytta av detta bedrägliga agerande", säger han.

Gäller inte fotbolls-EM

I förslaget från den oberoende granskningskommittén, som Wadas styrelse på måndagen antog i sin helhet, ska Ryssland inte få arrangera stora mästerskap under perioden. Undantag ska dock ges till redan tilldelade mästerskap som av praktiska eller lagliga skäl inte kan flyttas.

Ryssland ska ju även arrangera matcher i fotbolls-EM nästa år, i S:t Petersburg. Dessa berörs dock inte eftersom det inte är gäller världsmästerskap.

Har tre veckor på sig

Rysslands antidopningsorganisation Rusada har tidigare varit avstängt på grund av den omfattande och statsstödda dopningen som McLaren-rapporten fann bevis på 2015. Wada hävde avstängningen för ett år sedan, med löfte om att få tillgång till testdata från Rusada.

Wada har i sin granskning av testdatan från Rusada funnit att 145 av de 298 identifierade idrottarnas dopningsprover kan ha manipulerats eller att dess data har förfalskats. Wada har redan gått vidare med 47 fall där idrottare kan bli avstängda.

Rusada har tre veckor på sig att acceptera Wadas beslut. Annars går fallet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

– Beslutet var det väntade, jag är inte överraskad över det enhälliga beslutet, säger Rusadas vice ordförande Margarita Pachnotskaja enligt Tass, uppger Ritzau.

Wada stänger av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. De stora mästerskapen som avstängningen gäller är OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).

- Ryska idrottare och tränare får bara delta i de stora mästerskapen om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte manipulerats. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

- Representanter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada. Det är oklart om president Vladimir Putin kan behålla sin hedersordförandepost i Internationella judoförbundet.

- Representanter från den ryska regeringen och de på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte delta vid de stora mästerskapen.

- Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

- Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.

- Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom

Ryssland har redan tilldelats ett antal mästerskap de kommande fyra åren, som nu kan flyttas om det är praktiskt och lagligt möjligt. Här är några exempel:

2022: VM i volleyboll, herrar, Jekaterinburg, VM i brottning, Krasnojarsk.

2023: Junior-VM i ishockey, herrar, Novosibirsk, VM i ishockey, herrar, S:t Petersburg.

EM i fotboll 2020, med matcher i S:t Petersburg, påverkas inte då det inte handlar om världsmästerskap. Andra tävlingar som Champions League-finalen i fotboll 2021 i S:t Petersburg och formel 1-lopp i Sotji får också arrangeras i Ryssland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning