Polis visade bort Britasdemonstranter – gamla träd sågas ned

Susanna Pitkänen har precis fått veta att avverkningen kan vara olaglig. – Så har polisen stoppat oss från att hindra att ett brott begås? utbrister Sanni Seppo, som tidigare ställde sig framför skogsmaskinen. Bild: Niklas Tallqvist

En segdragen tvist – den om en ny idrottshall i Britas – tog en ny vändning på tisdagen, när en skogsmaskin dök upp på området. Ett 30-tal aktivister protesterade mot skövlingen, men polisen visade bort dem. Aktivisterna anser att polisen därigenom möjliggjorde ett brott.

Susanna Pitkänen står en stund avsides och talar i telefon. En stund senare lägger hon på och går upp till Sanni Seppo.

– Vi har precis fått höra att de bryter mot lagen när de börjar skövla skogen innan Högsta förvaltningsdomstolen behandlat ärendet, säger Pitkänen.

Sanni Seppo slår händerna på huvudet och en svordom ekar ut över kalhygget.

– Så har polisen stoppat oss från att hindra att ett brott begås?

Chock för aktivisterna

Både Pitkänen och Seppo har den här tisdagen vaknat till beskedet om att en del av skogen i Centralparken vid Britas, omkring 100 meter långt och 150 meter brett, ska jämnas med marken. På det stället ska en ny idrottshall ta form.

Men bygget har varit föremål för en stor tvist och så sent som på måndagskvällen uppgav vice borgmästare Nasima Razmyar (SDP) för sin partikollega, fullmäktigeledamoten Thomas Wallgren, att träden skulle huggas ned tidigast på våren.

Thomas Wallgren (SDP) hade anslutit sig till aktivistgruppen på tisdagen. Bild: Niklas Tallqvist

För Pitkänen och Seppo kom rapporterna om skogsmaskinen som en chock.

– Jag ställde mig ett tag framför den. Det var en tur att föraren såg mig, för jag bar ingen signalväst, säger Sanni Seppo.

När HBL besöker kalhygget rör sig ett tjugotal aktivister innanför stängslet. När tre orangeklädda män kommer för att "åtgärda hålen", som de kallar det, avlägsnar sig de flesta genom öppningarna.

De tre poliserna som på morgonen visade bort demonstranterna är däremot borta, likaså skogsarbetaren som tagit lunchpaus.

Bild: Niklas Tallqvist

Slutgiltig dom saknas

För aktivisterna är skogspartiet värdefullt. Skogen ligger vid det parti i Centralparkens nordligaste del där skogen är som smalast.

– 150 år gamla träd föll på mindre än 150 sekunder. Det krossar mitt hjärta att se det här, att naturens värde helt åsidosätts. Jag förstår inte hur det inte skulle vara ett brott, säger Sanni Seppo.

Aktivisterna har hävdat att det skulle förekomma såväl grön sköldmossa som flygekorrar på området – bägge sällsynta arter.

NTM-centralen i Nyland gav ändå grönt ljus för bygget. Aktivisterna överklagade beslutet till Helsingfors förvaltningsdomstol, som beordrade att bygget läggs på is.

Besvären avslogs ändå förra veckan, men aktivisterna gjorde en ny överklagan, till Högsta förvaltningsdomstolen.

Och i det läget anser aktivisterna att det är lagvidrigt att bygga eftersom det saknas en slutgiltig dom.

Läs också: Grönt ljus för Britashallen – men miljöaktivisterna kämpar vidare

Skogspartiet som avverkades på tisdagen är omkring 100 meter långt och 150 meter brett. Det ligger precis intill Britas simhall. Bild: Niklas Tallqvist

En allaktivitetshall för bland annat rytmisk gymnastik, cheerleading och redskapsgymnastik ska byggas i Britas i Helsingfors.

Projektet, som har ett bygglov, är försenat. Bygget skulle egentligen starta 2019 men kom i gång i juni i år.

Miljöaktivisterna har protesterat mot placeringen, för de anser att den leder till skador på miljön och att en del av Centralparken skärs av.

NTM-centralen i Nyland avslog i juni föreningen Pro Luontos krav på att bygget måste stoppas.

Föreningen hävdar att det finns flygekorrar och grön sköldmossa på området där hallen byggs. Dessutom skulle fåglars häckning störas.

Efter att Pro Luonto och två privatpersoner överklagade centralens beslut gick Helsingfors förvaltningsdomstol senare samma månad in för en helt annan linje. De beordrade att bygget tillfälligt stoppas.

Domstolen delade ut ett så kallat åtgärdsförbud, som stoppade byggandet tills man hunnit gå igenom fallet ordentligt.

I torsdags fattade förvaltningsdomstolen sitt beslut om att förkasta Pro Luontos besvär. Det betyder att bygget kan fortsätta.

Pro Luonto har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning