Parterna har godkänt ett medlingsbud för de postanställda – strejker kan avblåsas

PAU:s ordförande Heidi Nieminen och Paltas verkställande direktör Tuomas Aarto skakar hand med varandra på riksförlikningsmannens kontor. Bild: Niklas Tallqvist

– Båda parterna har godkänt medlingsbudet, säger riksförlikningsman Vuokko Piekkala. Redan på tisdagen nåddes en lösning om de omstridda 700 paketsorterarna: De kommer inte att byta kollektivavtal utan förblir i postfacket.

Medlingsbudet gäller de postanställdas avtal mellan postfacket PAU och arbetsgivarförbundet Palta. Det betyder att strejker kan avblåsas.

För att nå avtal har det krävts att man nått en lösning också för de 700 paketsorterare som Posten beslöt flytta till dotterbolaget Posti Palvelut, och därmed till ett annat kollektivavtal med lägre löner. Kollektivavtalet skulle ha varit det mellan Industrifacket och Medieförbundet, och inte längre varit på postfackets bord. PAU motsatte sig överföringen.

Lösningen för de 700 är nu att kommer att ingå i de postanställdas avtal och inte byta.

PAU:s ordförande Heidi Nieminen säger att förslaget för paketsorterarna är ett sådant som man hade strävat efter.

I praktiken betyder det att Posti Palvelut för paketsorteringens del kommer att tillhöra arbetsgivarförbundet Palta, och inte till Medieförbundet. Den övriga verksamheten, i praktiken den tidiga tidningsutdelningen, kommer att fortsätta sortera under Medieförbundet och dess avtal med Industrifacket.

– Företagslösningen, där de 700 övergått till Posti Palvelut, förblir dock i kraft, säger arbetsgivarförbundet Paltas vd Tuomas Aarto.

Medieförbundet uppger i ett pressmeddelande att man är nöjd med lösningen, och att förbundet medverkat till att nå det. Medieförbundet sade tidigare nej till ett förslag där de 700 sorterarna skulle ha följt postavtalets arbetsvillkor trots att företaget i sin helhet var medlem i Medieförbundet.

Paltas Tuomas Aartos säger att han hoppas att man i fortsättningen ska kunna föra förhandlingar på arbetsmarknaden utan så mycket "påverkan utifrån", och avser de politiska åsikterna. Bland annat har statsminister Antti Rinne (SDP) fördömt lönesänkningen och lovat att "avtalsshopping ska ta slut".

Aarto säger att åsikterna har försvårat läget.

– Det har inte bidragit till att öka förhandlingsviljan.

De strejkande kan återvända på jobb så snart det i praktiken är möjligt, säger Heidi Nieminen.

– När vi har en sådan här situation så är principen att man återvänder till följande möjliga skift, vilket det sedan är. Det jag verkligen hoppas – för vi har haft personer i strejk ett tag nu och på många arbetsplatser är stämningen rätt hudlös – är att alla nu ska lyckas återgå till arbetsfreden i god anda, säger Heidi Nieminen.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala säger att hemligheten bakom att tidigare strandade försök nu lyckades var "tid, och de 700", med hänvisning till paketsorterarnas avtalskonflikt.

Piekkala lämnade ett medlingsbud på tisdagskvällen, efter förhandlingar hela dagen, och hade bett parterna komma med ett svar klockan 10 på onsdagen.

Medlingsförsöket på veckoslutet strandade, då det inte nåddes en överenskommelse om de 700 paketsorterarna. Överföringen till dotterbolaget och planen att byta kollektivavtal har varit en svår knut i konflikten.

Enligt Riksförlikningsman Vuokko Piekkala var hemligheten bakom att tidigare strandade försök nu lyckades "tid, och de 700". Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

PAU:s ordförande Heidi Nieminen uppgav redan på tisdagen att man hade nått en lösning sorterarna, vilket i sin tur öppnade för att nå en lösning för hela det nya kollektivavtalet för de omkring tio tusen postanställda. Det tidigare kollektivavtalet löpte ut den sista oktober.

Strid om 24 timmar, lönen kopplad till den kommande linjen i exportindustrin

Avtalsförhandlingarna har varit svåra bland annat på grund av tvisten om den 24 timmar långa extra obetalda arbetstid som infördes i samband med konkurrenskraftsavtalet.

I Postens avtal finns timmarna nu fortfarande kvar, vilket inte var vad facket hoppats på.

– Vi får se, och återkomma till det här i följande förhandlingar, säger Nieminen.

Nieminen säger att det beror på att Posten inte hade möjlighet att vara det förbund som banar väg. I förväg var det väntat att Industrifacket, som vill ha bort de 24 timmarna, skulle vara först ut i förhandlingsrundan. Industrin skulle också definiera lönenivån – men där har man heller inte nått avtal.

I Postens medlingsbud har lönenivån därför kopplats till den kommande allmänna nivån, då den klarnar inom exportindustrin.

Aarto anser att det är bra att de 24 extra timmarna består.

– Konkurrenskraftsavtalet var ämnat för att vara långsiktigt och inte bara för en avtalsperiod, anser Aarto.

Poststrejken inleddes 11 november. Sympatistrejker i flera branscher påverkat trafik och transport, bland annat har det lett till inställda flyg och att busstrafiken till stor del stod i huvudstadsregionen i måndags.

Trycket har den här veckan stigit ytterligare då transportfacket AKT planerade utvidga sympatistrejken till hamnarna från klockan 6 på torsdag, med inverkan på Finlands handel och export.

Parterna hade före onsdagsförmiddagen fört samtliga lösningar till sina beslutande organ.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning