Orpo och Rinne möttes i "toppkamp" över frukostkaffet – skatterna och vården sår split men de hittade också delade värderingar

Det är nästan ett år till val men många känner igen tecknen på elektrifierad debatt: Är det Petteri Orpo eller Antti Rinne som leder det största partiet efter 2019, och hur tidigt kan man börja avge vallöften? Partiledarna mötte varandra i en frukostdebatt hos Politiska journalisters förening på onsdagen.

Debatten mellan Petteri Orpo (Saml) och Antti Rinne (SDP) har tagit fart redan ett knappt år före nästa riksdagsval både i och utanför riksdagen.

Bensin på lågorna har kommit av olika orsaker – vårdreformen som får hård kritik, aktiveringsmodellen som SDP lovar skota, Rinnes löften om höjda pensioner, och så opinionsmätningarna som lägger SDP och Samlingspartiet på nästan samma topplacering med ett par decimalers skillnad.

I Yles mätning från början av maj låg Samlingspartiet högst med 20,2 procent och SDP stick i stäv med 20,0. I Helsingin Sanomats mätning från förra veckan låg SDP etta med 21,2 procent och Samlingspartiet två med 20,5. En tredjedel av de tillfrågade uppgav sig vara osäkra eller ville inte säga. Felmarginalen var två procentenheter i båda mätningarna.

Orpo i den blå ringhörnan får inleda med den första rallarsvingen. Orpo inleder med hur väl regeringen når bland annat sina sysselsättningsmål, men säger att den strama finanspolitiken måste fortsätta. Nästa års budgetunderskott försöker man knipa ner till en dryg miljard.

– Det är viktigt eftersom vi redan ser att högkonjunkturens topp passerats, säger Orpo och vänder sig till Rinne.

– Ni har meddelat att ni tänker backa alla våra sparmål. Det har vi inte råd med. Sedan har ni ett i och för sig välmenande löfte om att höja små pensioner, men då det helt enkelt inte finns resurser. Vi kan lösa det genom att höja sysselsättningen ytterligare, och den vägen ha råd. Men ni vill samtidigt höja skatter för dem som jobbar och är företagare. Det vill säga där nyckeln till sysselsättning finns, säger Orpo.

"Ni vill finansiera utgifter för miljarder med högre skatt. Högre skatter stoppar tillväxten. Det är en omöjlig ekvation." – Petteri Orpo

Antti Rinne svarar – men börjar med att berätta varför han sovit dåligt: Han fick sitt tredje barnbarn i natt.

Rinne säger att huruvida det än är regeringens förtjänst eller den internationella konjunkturens att ekonomin är ljusare så är han nöjd att den är det.

– Men regeringen har drivit balanserandet av ekonomin helt och hållet på nedskärningar. Skattepolitiken har gått åt det sämre hållet när det gäller att balansera ekonomin, säger Rinne och tillägger att det ökat klyftorna.

Rinne preciserar att det han lovat backa är aktiveringsmodellen och nedskärningarna i arbetslöshetsskyddet.

– Regeringens politik äventyrar samhällets kohesion (sammanhållning), och hur väl vi håller alla människor med.

Rinne lyfter också upp att en reform av familjeledigheterna måste ske.

– I Finland råder lägre sysselsättning bland unga kvinnor än i andra nordiska länder.

Rinne presenterar också SDP:s idéer kring sociala tryggheten, som enligt Rinne ska basera sig på att det lönar sig att jobba, men utan att använda piska på människor.

Vårdreformen sätter eld på debatten, som modereras av Yle-journalisten Maria Stenroos.

De två partiledarna får frågan om de tror på att vårdreformen kan ros i land.

– Jag svarar på det där, Antti tror ändå inte på det, säger Orpo.

– Jag tror att det här kommer att bli klart. Det viktiga är att riksdagen behandlar det här ordentligt – det får ta sin tid men det ska ske effektivt och ansvarsfullt. När landskapsvalet anordnas är inte det viktiga, utan att det här blir klart, säger Orpo, och pekar ut Antti Rinne för att inte tro på valfrihet i vården.

Rinne avfärdar det och säger att det han inte tror på är de ekonomiska kalkylerna.

– Ni ger 5,3 miljarder ut på marknaden för företagen att göra vinst. Ganska snart kommer vi att behöva skära ned inte bara 5,3 miljarder utan mer, för att resurserna inte räcker för den här halsbrytande modellen där pengarna går till företagens vinster, säger Rinne.

"Det är bara två personer i det här landet som tror på att (vårdreformen) fungerar, och det är du och Juha Sipilä." – Antti Rinne

På en fråga om han skulle riva hela landskapsmodellen ifall den godkänns, och han leder nästa regering, säger Rinne att "riva" är fel ord. Han håller till exempel med om att det behövs större områden som arrangerar vården, även om SDP föreslår en modell baserad på kommunerna.

– Det måste repareras i så fall, säger Rinne och nämner bland annat att sysselsättnings- och tillväxttjänster borde ligga på kommunerna, inte landskapen.

Rinne säger att förslaget att höja de lägre pensionerna skulle kosta 200 miljoner i nettoeffekt för den offentliga ekonomi – en summa som skulle skjutas in när ekonomin tillåter det – och säger att "pengar hittas om det finns politisk vilja".

– Samtidigt föreslår Samlingspartiet att slopa överlåtelseskatten för 780 miljoner så där bara, säger Rinne och tillägger att regeringen haft en slapp finanspolitik när det gäller att luckra upp skattebasen.

Rinne kritiserar också det så kallade företagaravdraget på fem procent, och säger att de som vinner mest är företagare med goda inkomster, som apotekare.

De två partiledarna, som ligger i tajt tätstrid i opinionsmätningarna med 11 månader till val, lyckades hitta punkter de var eniga om – att EU-politiken behöver en stark roll, och vissa aspekter av den sociala tryggheten. Bild: Niklas Tallqvist

– När du hoppar på de här ekonomiska besluten ska du komma ihåg att hundratusen jobb har skapats. Skattebesluten har varit förutsägbara och stöder jobb och sysselsättning, svarar Orpo och tillägger att förslaget att slopa överlåtelseskatten skulle kompenseras genom att ta in skatt någon annanstans.

När Orpo säger att Rinnes förslag på utgifter är en "omöjlig ekvation" nästlar partiledarna in sig i en historisk diskussion, där Rinne tar fram exempel på hur också grundskolan ansågs för dyr på 1960-talet. Orpo går tillbaka till socialismens historia och gör Rinne arg. Men lite senare håller Rinne kvar möjligheterna att göra regeringssamarbetet med de stora partierna.

De två partiledarna hittade en del samsyn till exempel i att den sociala tryggheten behöver förnyas, också familjeledigheterna, viljan att satsa på småbarnspedagogiken och i att båda partierna sätter stor vikt på EU.

Rinne säger att hans villkor är att det är en regering som driver jämlikhet, rättvisa och respekterar människorätt.

Sannfinländarna är det parti som båda tycks se det svårast att samarbeta med.

– För ett år sedan fattade vi beslutet att vi inte kan jobba med dem i regeringen, och det har inte förändrats, säger Orpo, som i övrigt håller kvar möjligheter till olika koalitioner.

Är SDP eller Samlingspartiet på väg att bli största parti – och vad innebär deras alternativ? Kommentera gärna.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33