Urpilainen grillades om invandring och konkreta löften – "den här portföljen innehåller nästa hela världen"

Jutta Urpilainen grillades i Europaparlamentet på tisdagen. I september offentliggjordes nyheten om att hon tilldelas portföljen för internationellt partnerskap. Bild: Kenzo Tribouillard/Lehtikuva

Invandring, klimat, jobb och invandring igen – frågorna som haglade över Jutta Urpilainen under hennes korsförhör i Europaparlamentet tydde på att hennes portfölj handlar om mer än bistånd.

HBL:s liverapportering från utfrågningen i Europaparlamentet hittas längst ned.

I två veckor har kommissionärskandidat Jutta Urpilainen förberett sig på sitt tre timmar långa korsförhör i Europaparlamentet, ett förhör man måste passera före parlamentet ska rösta om hela kommissionen.

Det var dock klart redan efter två och en halv timme.

– Det var alla 25 frågor. Det här måste vara finsk effektivitet, sade utvecklingsutskottets ordförande Tomas Tobé från Sverige.

Utvecklingsutskottet var det som skötte utfrågningen, eftersom Urpilainens portfölj föreslås vara en förnyad variant av biståndsportföljen. Den heter nu Internationellt partnerskap och ska vara mer strategisk än tidigare.

- Personligen tycker jag rubriken på min portfölj, "internationella partnerskap" är väldigt klok. Vi måste komma bort ifrån att dela upp länder i givare och mottagare, och gå in för partnerskap, fortsätter hon.

Lättare sagt än gjort?

För att uppnå det vill hon få in privata sektorn och investeringar, och samarbeta om strategin också med handelskommissionären och jordbrukskommissionären.

– Det kan inte vara så att man inom handelspolitiken gör en sak, som sedan stökar till våra utvecklingsmål, säger hon till pressen efteråt.

Det kan vara lättare sagt än gjort. EU:s handels- och jordbrukspolitik har sina egna krav från medlemsländerna. Om krockar uppstår med vad som är bra för tredje länder och deras utveckling beror utfallet på hela kollegiet och vem som har sista ordet.

– Jag vet att det är en stor utmaning, med min erfarenhet som minister, att komma ut ur sina silon.

Invandring på ytan

Urpilainen väntas klara prövningen och få grönt ljus - grillningen i utskottet var inte på hetaste temperatur utan nästan hovsam. Mest pressades Urpilainen i invandringsfrågor. Hon fick i flera olika former frågan om hur migrationen tacklas på hennes bord.

Bland annat frågade parlamentariker om man borde sätta villkor för biståndet för att komma åt att stoppa människosmugglingen på Medelhavet, eller alternativt vika en del av biståndet för att stoppa migration och stärka gränserna.

Urpilainen tände inte på att vika mer bistånd för migrationspolitiken annat än för att bekämpa de grundläggande orsakerna till migration.

Hon var också skeptisk till effekten av att ställa villkor.

– Biståndet är ändå bara en liten del av hela penningflödet till det landet. Att bara stoppa det räcker inte för att styra, därför ska vi ha en gemensam migrationspolitik i EU med många olika verktyg, säger Urpilainen.

Hon tillägger att utvecklingssamarbete inte finns till för länder utan människor.

– Biståndet är ämnat för de människor som behöver det.

Urpilainen fick också flera frågor om jordbruk och livsmedelssäkerhet.

Urpilainen sade att det som kallas Green New Deal - den nya kommissionens program för att övergå till en mer klimathållbar ekonomi inklusive effekterna på jobb och sociala dimensioner – borde få också en förlängning i utrikespolitiken. Det var en ny öppning.

- Hittills har man fokuserat mest på den interna förändringen i EU, men personligen tycker jag det borde finnas också en yttre dimension. Till exempel behövs stöd för övergång till kretsloppsekonomi också i våra partnerskapsländer, säger Urpilainen.

Ville höra löften

– Jag vet att parlamentet vill höra konkreta löften, men även om jag förberett mig ett par veckor är det svårt. Ett löfte jag kunde ge var att uppdatera jämställdhetsprogrammet, eftersom jag själv fokuserar på kvinnors och flickors rättigheter, säger Urpilainen efteråt.

Ett annat löfte Urpilainen gav var att ge parlamentet en större roll, vilket utskottsordförande Tomas Tobé noterade.

– Det är något jag välkomnar, sade Tobé.

Reaktionerna på Urpilainens portfölj har varit varierade, och en del har uttryckt besvikelse över att det inte var en ekonomiportfölj.

– Den här portföljen täcker nästan hela världen. Den är mycket större än Afrika som det fokuserats mest på i offentligheten. Här finns kopplingar till alla megatrender: Klimatförändringen, digitaliseringen, arbetslivet i förändring och mycket mer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning