En halv miljon isbitar bärs in på Kulturhusets scen

Inatt blåser isande vindar på Helsingfors kulturhus. Inför den ryska isbalettens besök täcks scenen med ett 15 centimeter tjockt istäcke.

Den ryska isbaletten från Sankt Petersburg reser världen runt och uppträder med klassisk balett på skridskor. I morgon kommer turen för första gången till Helsingfors. På onsdag visas Svansjön och på torsdag Nötknäpparen. Därefter fortsätter turnén till Sibeliushuset i Lahtis och till Logomo i Åbo med samma repertoar. Dekoren och dräkterna kommer direkt från den ansedda Mariinskijbaletten i Sankt Peterburg.

I dag har ett intensivt arbete pågått på kulturhuset. Att förvandla en teaterscen till en isbana kräver bland annat att man täcker in hela scenen med isoleringsplattor och flera lager plast. Därefter bärs inte mindre än en halv miljon iskuber in på scenen. Resten funkar i princip som i ett jättelikt kylskåp.

– Golvet täcks långsamt med vatten. Med hjälp av en kompressor som för in ett kylmedium i långa rör längs med golvet, hålls scenen så kall att vattnet fryser till. Just nu är här trettio arbetare i full gång. Arbetet fortsätter säkert hela natten, säger produktionschefen Antti Sarmanne på Helsingfors kulturhus.

På morgonen anländer dansarna för att testa isen.

Sarmanne medger att han blev lite förvånad när han fick höra om uppdraget.

– Men som tur är kommer både istekniken och isteknikerna med uppsättningen, så vi får bara stå här bredvid och beundra jobbet från sidan om, säger han.

Något liknande har han inte själv varit med om tidigare.

– Men en gång, för många år sedan, täckte vi in hela kulturhusets scen med vatten för musikvideon Kiss a Wish av Von Hertzen Brothers. Det var också ett projekt som hette duga. …

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03