Jussi Sorjanen är Teater Viirus nya konstnärliga ledare

Från och med augusti jobbar Jussi Sorjanen som konstnärlig ledare vid Teater Viirus. Bild: Teater Viirus

Teater Viirus har enhälligt utsett regissör Jussi Sorjanen till teaterns nya konstnärliga ledare.

Jussi Sorjanen (f. 1986) efterträder Maria Lundström, som varit Viirus konstnärliga ledare sedan 2011. Lundström tillträdde som ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion i mars 2018. Sorjanen tillträder uppdraget i augusti.

– De senaste åren har drömmen om att få leda en statsandelsfinansierad teater i huvudstadsregionen vuxit sig stark hos mig, och så plötsligt ringde Viirus och uppmanade mig söka tjänsten som just deras konstnärliga ledare. Den här möjligheten kunde inte ha dykt upp vid ett lägligare tillfälle. Jag har alltid haft stor respekt för Viirus konstnärliga ambitioner och orädda attityd gentemot förändring, vilket teatern ännu en gång visar prov på genom att anlita mig för det här uppdraget, säger Sorjanen i ett pressmeddelande.

Sorjanen verkade som konstnärlig ledare för Teatteri Vanha Juko i Lahtis åren 2009-2015 och har sedan 2016 fungerat som regissör på Kajana stadsteater. Utöver ett flertal regiuppdrag har han också arbetat som skådespelare, manusförfattare, scenograf och dramaturg hos olika teatrar och fristående grupper.

Också Viirus skådespelare är nöjda med valet.

– Skådespelarensemblen på Viirus ser ivrigt fram emot att få inleda arbetet med honom. I Jussi får vi en energisk, ambitiös, lyhörd och kommunicerande konstnärlig ledare och husregissör, säger skådespelaren Oskar Pöysti.

Viirus har redan fastslagit sin repertoar för hösten 2018 och våren 2019, vilket betyder att Sorjanen hinner fördjupa sig i sin nya roll och kan koncentrera sig på hösten 2019 i den konstnärliga planeringen. Den kommande hösten på Viirus innebär premiär av Roland Schimmelpfennigs pjäs Den Stora Elden, tätt åtföljd av konsertföreställningen Chelsea Hotel, som har premiär på Viirus i oktober och därefter åker på turné. Också vårens kritikerrosade barnpjäs Berättelser 1-2-3-4 i samarbete med Ensemble Bulleribock fortsätter att turnera.

– Jag tror på tesen om att den konstnärliga linjen inte skall sållas fram genom en ensam människas filter, utan formas av hela den konstnärliga personalens synsätt. Jag tror att man så föder fram en syntes som är en större och intressantare konstnärlig helhet, säger Sorjanen.