Jussi Niinistö stöder sig på tvivelaktig enkät om vegetarianer i armén

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå). Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Förvarsminister Jussi Niinistös, Blå framtid, raljerande uttalanden om en vegetarisk dag per vecka i armén grundar sig på en högst ovetenskaplig utredning. HBL kan avslöja hur tidningen "Ruotuväki" kom till att bara 88 av 20 000 värnpliktiga är vegetarianer.

Försvarsministerns förklenande uttalanden om initiativet till en vegetarisk dag i veckan har väckt uppmärksamhet också utomlands. Jussi Niinistö citerades på fredagen bland annat i Sveriges Television.

Niinistös sade i SVT att "enligt ett gammalt visdomsord marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie", sade Niinistö.

Han säger sig också vilja ha en förklaring till Försvarsmaktens beslut om en grönsaksdag i veckan och hänvisar i det sammanhanget till tidningen Ruotuväki "som i en enkät bland de värnpliktiga kommit till att bara 88 av 20 000 värnpliktiga är vegetarianer".

– I ljuset av dessa siffror ser en dylik tvångsmatning ut som ett ideologiskt val, dundrar Niinistö.

Siffrorna låter orimliga. I andra undersökningar har det visat sig att en fjärde- eller femtedel av befolkningen i de värnpliktigas ålder säger sig vara vegetarianer. Enligt Statistikcentralen hade en femtedel av 14–24-åringarna avstått från att äta kött fram till slutet av år 2016.

Värnpliktiga tillfrågades inte

HBL hittade artikeln som Niinistö grundar sina uttalanden på. Den publicerades i september i fjol. Skribenten meddelar inledningsvis hur hon har kommit fram till siffrorna. Hon har gjort en rundringning till Leijona Caterings garnisonskök för att kolla hur många värnpliktiga som meddelat köket att de är vegetarianer. De är 88 stycken och skribenten drar då slutsatsen att vegetarianerna är lika många/lika få.

Det är alltså inte en gallup bland de värnpliktiga utan en enkät bland kökspersonalen, som försvarsministern åberopar.

Samma "undersökning" har också Yle hänvisat till, utan att redogöra för hur den tillkommit.

Inget nytt

Försvarsmaktens vegetariska drive låter inte väldigt dramatisk med tanke på att den finska armén under hela sin existens har marscherat på ärtsoppa, utan nämnvärt mycket kött. Många krigsveteraner har vittnat om att de ofta fick lov att marschera även på fastande, ärtsoppslös mage.

Försvarets logistikcentral leds av försiktiga generaler som bestämt att den vegetariska dagen i själva verket spjälkas upp på två veckodagar. Ena dagen är lunchen vegetarisk, medan middagen innehåller fisk eller kött och den andra dagen är middagen vegetarisk och lunchen innehåller kött eller fisk.

Så vill man alltså undvika en överdosering av vegetariskt.

Arméns vegetariska måltider kan innehålla både mjölk- och äggprodukter och har alltså ingenting med veganism att göra.

Beväringskommittéerna föreslog redan i fjol inrättandet av en vegetarisk dag.

Inte billigare

Bakgrunden till de nya kostdirektiven är omsorgen om de värnpliktigas hälsa och köttproduktionens negativa påverkan på miljön.

Någon besparing blir det inte för försvarsmakten. Pulled oats (havre), solrosparmesan och köttsurrogat av bondbönor är ingen budgetmat.

Alla garnisoner erbjuder också veganmat och andra specialdieter på grund av medicinska skäl.

>> Läs mer: "Grönsaker byggde världens starkaste man"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning