Jussi Niinistö: Problematiskt om bara vissa länder duger som fredsbevarare i Ukraina

Ukrainas försvarsminister Stepan Poltorak besökte Finland för första gången. I förgrunden Poltorak och till höger om honom försvarsminister Jussi Niinistö på besök hos president Sauli Niinistö på Talludden.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

För Finland är det problematiskt om bara vissa länder acceptras att vara med i den föreslagna FN-fredsbevaringsoperationen i Ukraina. Det säger försvarsminister Jussi Niinistö som fick besök av Ukrainas försvarsminister, Stepan Poltorak.

Förslaget om en FN-ledd fredsbevaringsoperation i Ukraina med upp till 20 000 fredsbevarare från i huvudsak icke-Natomedlemmar diskuterades då Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) på tisdagen fick besök av sin ukrainske kollega Stepan Poltorak.

– Finland stödjer Ukraina i frågor som anknyter till en fredsbevaringsoperation. Men tanken att begränsa deltagarna i operationen till bara en viss kategori av länder är problematisk ur Finlands synvinkel. Idéer som pekar ut vissa EU-länder som mer "acceptabla" än andra måste avvisas, sade Jussi Niinistö vid presskonferensen tillsammans med Poltorak i Helsingfors

Förslaget till fredsbevaringsoperation diskuterades vid den internationella säkerhetskonferensen i München för en och en halv vecka sedan. Förslaget har tagits fram av Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen som fungerar som rådgivare för Ukrainas president Petro Porosjenko.

– Initiativ för att lösa konflikten i östra Ukraina är välkomna och Minsköverenskommelsen måste följas, likväl måste Ukrainas suveränitet och territoriella integritet respekteras. Det här gäller också för den föreslagna FN-fredsbevaringsoperationen: Vi måste förhindra att det uppstår en ny frusen konflikt, sade Jussi Niinistö.

Niinistö lät förstå att den föreslagna operationen, om den någon gång blir av, måste vara tillräckligt omfattande. Niinistö gjorde en jämförelse med den FN-ledda Unifil-operationen i Libanon. I den medverkar 10 000 soldater per år och kostnaderna uppgår till 500 miljoner euro på årsnivå.

– Och då talar vi om ett gränsavsnitt på 70 kilometer, medan Donbassgränsen är 420 kilometer. I operationen i Libanon deltar 41 länder, påminde Niinistö och sade den tilltänkta fredsbevaringsoperationen i Ukraina måste beakta de operationella villkoren och att sammansättningen bör vara bred.

Enligt förslaget kunde fredsbevararna i Ukraina komma från icke-Natoländer som både Ukraina och Ryssland accepterar: till exempel Vitryssland, Kazakstan, Mongoliet, Österrike, Finland, Sverige och de latinamerikanska länderna Chile, Argentina och Brasilien. Dessutom kunde Natoländer som Ryssland uppfattar som vänliga, till exempel Grekland, delta i operationen.

Vid presskonferensen sade Stepan Poltorak att konflikten i östra Ukraina och situationen med annekterade Krim endast kan lösas med diplomatiska och politiska medel.

– En lösning på konflikten har dragit ut på tiden på grund av att varken Ryssland eller de terrorister som befinner sig på Ukrainas territorium, visar tecken på att vilja lösa tvisten. I dag har vi tangerat möjligheten att Finlands försvarsmakt skulle delta i FN-operationen om den blir av, sade Poltorak och krävde att operationen måste följa internationella standarder och regler och omfatta hela Donbassområdet, inte bara gränsen till Donbass.

Poltorak nämnde andra ukrainska villkor för att det ska vara någon vits med operationen: De ryska trupperna måste lämna det ockuperade området i Ukraina och fredsbevararna måste ges rätt att hålla gränsen mellan Ukraina och Ryssland under uppsikt.

"Vi accepterar inte Ryssland som fredsbevarare"

– Vi kan inte acceptera att Ryssland deltar i operationen eftersom ett land inte samtidigt kan inneha rollen som fredsbevarande och förövare. Det här är något av en standardstrategi för Ryssland: att först skapa ett problem och sen delta i problemlösningen, sade Poltorak.

Den tilltänkta FN-operationen har skjutits ner som orealistisk bland annat eftersom Ryssland redan tidigare har sagt att fredsbevarare inte ska placeras vid den rysk-ukrainska gränsen utan vid gränsen mellan separatisternas område och resten av Ukraina.

Jussi Niinistö formulerade sig försiktigt då han tillfrågades om chanserna för att operationen ska bli av. Han sade att en FN-operation vore en möjlig lösning på det största säkerhetsproblemet i Europa för stunden, medan Poltorak kallade förslaget ett bevis på att Ukraina verkligen vill lösa konflikten på diplomatisk väg.

Den senaste tiden har vissa europeiska länder antytt att de skulle vilja lätta på sanktionerna mot Ryssland.

– Det vore ett mycket stort misstag. Ni måste lära er av historien. Om inte Putin den här gången stoppas i Ukraina kommer vi att få se en likadan situation i något annat land som gränsar till Ryssland, sade Poltorak.

Den ukrainske försvarsministern lät vidare förstå att han under sitt Finlandsbesök också diskuterade bilateralt samarbete: utbyte av gemensamma erfarenheter, samarbete inom utbildning, medicinsk hjälp, och cyberförsvar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00