Jussi Niinistö i nytt hårt angrepp mot twittrande professor

Försvarsminister Jussi Niinistö kallar professor Martin Scheinin för grundlagstaliban. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) går hårt åt professor Martin Scheinin efter att denna kritiserat förvaltningsutskottets behandling av underrättelselagarna.

Allt började när Martin Scheinin, grundlagsexpert och professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter, samt Juha Lavapuro, professor i författningsrätt, tog till Twitter för att kritisera förvaltningsutskottet för att inte ha tagit grundlagsutskottets kommentarer i beaktande. Det ledde till att underrättelselagarna som skulle behandlas i riksdagen skickades tillbaka för en ny genomgång.

Försvarsminister Niinistö blev mäkta uppretad och skrev i sin blogg om "grundlagstalibaner" som vill föra fram sina egna ideologier förklädda till expertutlåtanden och på så sätt påverka folkets riksdag.

I en intervju till Helsingin Sanomat säger Niinistö att det verkar som att Scheinin inte alls vill ha någon underrättelselag utan gör allt för att den inte ska bli av. Niinistö kommenterar också Scheinins bakgrund som del av det kommunistiska partiet på 1980-talet.

När HS frågar om det anstår en minister att i sin blogg gå åt en professor säger Niinistö att en person som är i en offentlig roll, såsom Scheinin är, måste tåla lite slag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning