Jussi Halla-aho vill bli inrikesminister

Socialdemokraterna fick flest röster i söndagens riksdagsval men de flesta experter är ense om att Sannfinländarna är de stora vinnarna.

– Halla-aho hör till valets största vinnare, säger statsvetaren Sami Borg i Yles morgon–tv.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho fick 30 527 röster. Det är nytt rekord i Helsingfors valkrets. President Sauli Niinistö stod för det förra rekordet.

Röstkungen Halla–aho har sovit tre timmar, läst mycket och drömmer nu om att lägga beslag på inrikesministerposten, skriver Helsingin Sanomat. Sannfinländarna fick närmare 20 procent av alla röster på valdagen och blev det näststörsta partiet i Finland.

– Resultatet överraskade oss alla. Det överträffade alla prognoser, säger Halla-aho till HS.

Han har inte hunnit analysera resultatet än så länge, men tror att partiets framgång hänger ihop med det höga valdeltagandet. Valdeltagandet på 72 procent är det högsta sedan 1991. I det förra riksdagsvalet röstade 70,1 procent av befolkningen.

Hur gick det för din kandidat? Du hittar valresultatet här.

Sannfinländarna är skeptiska

SDP:s ordförande Antti Rinne är både nöjd och missnöjd med valresultatet.

– Vi är för första gången på 20 år det största partiet i Finland. Men å andra sidan är siffrorna inte så bra. Vi får inte så många mandat som vi hade hoppats på, säger Rinne.

Han hoppas kunna bilda en regering inom loppet av maj månad. Rinne säger i Yles morgon–tv att Halla–aho och han har väldigt olika värderingar och enligt honom är det viktigt att ha en gemensam värdegrund när man bildar regering.

Enligt Halla-aho måste Sannfinländarna definiera sin värdegrund och hålla fast vid den. Det gjorde partiet inte efter senaste riksdagsval 2015, enligt honom.

– Jag tror inte det är möjligt att Sannfinländarna deltar i en regering som inte förbinder sig att bromsa den humanitära invandringen. Vi måste identifiera de frågor som är viktigast för våra väljare, säger Halla–aho till HS.

SDP:s ordförande Antti Rinne är både nöjd och missnöjd med valresultatet. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Centern slickar sina sår

Professor emeritus Göran Djupsund tror inte heller att Centern vill sitta i regeringen.

– Jag tvivlar att Centern har den här ambitionen. De behöver slicka såren och byta ordförande. Det är besvärligt för sossarna, eftersom det antagligen hade varit socialdemokraternas förstahandsval, säger Djupsund till Svenska Yle.

Den nyvalda riksdagens arbete påbörjas den 23 april, det vill säga efter påsk. Följande dag samlas riksdagen för sitt första plenum och då väljs talman och vice talmän.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39