Jussi Halla-aho om Sampo Terho: Att säga att vi är vänner vore en överdrift

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Efter att Sannfinländarna splittrades har Jussi Halla-aho varit i kontakt med Sampo Terho ett par gånger – om praktiska saker. – Att säga att vi fortfarande är vänner skulle vara en överdrift, säger Halla-aho.

Samma dag som utbrytargruppen Blå framtid håller sitt första partimöte i Tammerfors intervjuades Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho i Yles program Morgonettan. Blå framtids ordförande Sampo Terho var med och tävlade om ordförandeposten i Sannfinländarna, där Halla-aho avgick med segern och partiet splittrades.

Enligt Helsingin Sanomats opinionsmätning från i onsdags ligger Sannfinländarnas stöd på cirka 8 procent, medan Blå framtids stöd är 1,6 procent.

– Det är uppenbart att nyckelpersonerna inom Blå framtid trodde att Sannfinländarnas stöd hängde på några partimedlemmars personliga egenskaper, men väljarna gav sitt stöd till en bestämd linje och inte till enskilda personer.

Enligt Jussi Halla-aho har man inom Blå framtids frågat sig vad Sannfinländarna har för nytta av sitt väljarstöd, när partiet ändå inte är regeringsfähigt. Halla-aho vänder på steken och frågar sig vad Blå framtid har för nytta av att vara regeringsdugligt när man inte har ett starkare stöd.

Halla-aho säger att det hade varit bäst för demokratin om regeringen hade avgått efter splittringen inom Sannfinländarna, eftersom regeringens politik inte längre svarar mot det som väljarna gav sitt stöd till i valet 2015.

– Blå framtids fem ministrar är helt och hållet Centerns och Samlingspartiets pantfångar, eftersom det är på deras nåder de sitter i regeringen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03