Jussi Halla-aho fortsätter leda Sannfinländarna – "Han tog gemenskapen tillbaka till partiet"

Enligt Jussi Halla-aho kommer partiet att föra sakpolitik i oppositionen och inte klanka ner på regeringen av principskäl. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Det blev ingen ordförandekamp under Sannfinländarnas partimöte. Jussi Halla-aho fick fortsatt förtroende att leda partiet.

För två år sedan splittrades Sannfinländarna till följd av att Jussi Halla-aho blev vald till partiordförande. Men någon sådan dramatik bjöd inte årets partimöte på. Halla-aho kunde väljas till ordförande utan någon omröstning och de interna konflikterna verkar vara historia.

– Jag vill tacka alla för visat förtroende! Under de kommande två åren kommer vi att fokusera på oppositionspolitiken och det kommande kommunalvalet, sade Halla-aho i sitt tacktal.

Enligt honom kommer partiet att föra sakpolitik i oppositionen och inte klanka ner på regeringen av principskäl. Främst handlar meningsskillnaderna mellan partiet och regeringen om migrationspolitik och klimatpolitik.

– Vår största styrka i riksdagspolitiken är att vi är konsekventa. Det bygger förtroende ute bland väljarna, säger han.

Mer svenskt material på kommande

Innan Halla-aho blev vald fick han många lovord av partimedlemmar och anställda. Bland annat säger Sannfinländarnas "arbetskarl" Matti Putkonen att Jussi Halla-aho tog gemenskapen tillbaka till partiet.

Och Putkonen får medhåll.

Det blev ingen ordförandekamp inom Sannfinländarna. Jussi Halla-aho blev omvald. På bilden Matti Putkonen, Sannfinländarnas kommunikationsansvarige, och partiordförande Jussi Halla-aho. Bild: Sören Jonsson/SPT

– Halla-aho är en gemytlig människa när man lär känna honom. Han är väldigt sakkunnig och intelligent. Och det bästa som han har gjort är att han har fört samman medlemmarna. Nu känns det som att vi är en enda stor familj, säger Micael Westerholm som är medlem i Sannfinländarnas kretsstyrelse i södra Österbotten.

Westerholm ställer upp i fullmäktigevalet på söndag. I fullmäktige vill han jobba för att det ska grundas en svenskspråkig avdelning i Sannfinländarna.

– Sannfinländarna har inget emot finlandssvenskar. Jag brukar börja på svenska när jag håller tal inför partiet och har aldrig fått någon fräck kommentar för det.

Enligt Halla-aho har partiet inte känt något behov av att ta upp språkfrågan lika aktivt som tidigare, men säger att partiet inte har ändrat sin ståndpunkt när det gäller tjänstemannasvenskan och den obligatoriska utbildningen i grundskolan.

– Språkfrågan tappade momentum under förra mandatperioden då regeringens språkförsök med frivillig skolsvenska misslyckades. Inte ens våra medlemmar brinner för frågan just nu.

Micael Westerholm är medlem i Sannfinländarnas kretsstyrelse i södra Österbotten. Han vill grunda en svenskspråkig avdelning i Sannfinländarna. Bild: Sören Jonsson/SPT

"En invandrare blir aldrig en finländare"

Trots de många lovorden försäkrar Halla-aho att det inte har vuxit någon personkult kring honom. Han säger att han har varit noggrann med att se till så att partiet inte är helt beroende av honom. Därför är de olika personvalen mycket viktiga. På mötet valdes en ny partisekreterare och tre vice ordföranden.

Tolv personer ställde upp i valet av Sannfinländarnas partisekreterare. Filosofie magister Simo Grönroos blev vald efter den andra valomgången. Grönroos är 36 år gammal, bosatt i Esbo och nationalist.

Grönroos är medlem i den nationalistiska organisationen Suomen Sisu – samma organisation som partiordföranden Jussi Halla-aho har lämnat. Till SPT säger Halla-aho att det fanns flera meningsskiljaktigheter som gjorde att han kände sig tvungen att lämna Suomen Sisu. Han anser ändå att organisationen följer lagen, och att det därför inte ska vara något problem med att Grönroos är medlem.

– Jag ser inte att det finns några problem med att vara medlem i Suomen Sisu. Jag kommer att fortsätta vara det. För 20 år sedan var det den enda invandrarkritiska organisationen, säger Grönroos.

Partiordförande Jussi Halla-aho tillsammans med den nya partisekreteraren Simo Grönroos. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Inför en samlad presskår på Sannfinländarnas partimöte ger han sin syn på vem som är en finländare.

– Utgångspunkten är att man föds till finländare. Om en invandrare flyttar till Finland kan han eller hon inte bli finländare i alla avseenden. Men man får förstås finskt medborgarskap.

Grönroos säger att han värdesätter Jussi Halla-aho högt, och tror att de kommer att jobba bra ihop. Men Timo Soini får inget högt betyg av Grönroos.

– Han lurade en halv miljon finländare när han gjorde regeringspolitik som gick stick i stäv med partiets linje.

Purra, Juvonen och Eerola

I de olika vice ordförandevalen valdes två kvinnor och en man. Partiets förste vice ordförande Laura Huhtasaari hade på förhand meddelat att hon inte länge ställer upp för omval. I stället stod valet mellan Leena Meri, Riikka Purra och Lauri Sallinen. Purra fick över hälften av rösterna redan i första omgången och blev vald.

Kampen om att bli Sannfinländarnas andre vice ordförande stod efter den första valomgången mellan Arja Juvonen och Sebastian Tynkkynen, och Juvonen fick flest röster i den andra omgången. Till partiets tredje vice ordförande återvaldes Juho Eerola för sin tredje period.

Sannfinländarnas partimöte fortsätter på söndag.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning