Juryn fortsätter överlägga i Floydmål

Försvarsadvokat Eric Nelson och den åtalade Derek Chauvin. Bild: Court TV/TT-AP

Tre veckor av vittnesmål från 45 personer. Juryn i det mest uppmärksammade fallet av polisvåld i USA på årtionden har en del att gå igenom när de överlägger domen mot Derek Chauvin.

USA:s president Joe Biden säger i att uttalande att han gärna ser att de kommer fram till "rätt" slutsats.

– Jag ber för att domen är den rätta. Jag tycker att bevisen är överväldigande, det är min åsikt, sade Biden till en församlad presskår under tisdagen.

USA:s president Joe Biden anser att bevisen i rättsfallet med George Floyds död där juryn just nu överlägger är "överväldigande". Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/TT-AP

Han påpekade att han kände sig fri att tala öppet om sina åsikter eftersom juryn nu stängt in sig för att överlägga. Joe Biden ska ha pratat med George Floyds familjemedlemmar som känner sig "pressade och oroliga".

Polismannen Derek Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder. Enligt åklagaren är det uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret har å sin sida hävdat att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och har fört fram andra teorier om dödsorsaken.

Domaren Peter Cahill efter pläderingarna i domstolen i Minneapolis i måndags. Bild: TT-AP

Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning