Juristbyrå kräver Vastaamo på skadestånd

Juristbyrån Finlands patientskadehjälp yrkar på 1 500 – 10 000 euros ersättningar för de personer som har drabbats av dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Ersättningskraven varierar mellan 1 500 och 10 000 euro per person.

Juristbyrån Finlands patientskadehjälp yrkar på skadestånd för sådana kunder som har drabbats av dataläckan vid psykoterapicentret Vastaamo. Det sammanlagda värdet på alla yrkanden är hittills 280 000 euro.

Finlands patientskadehjälp har tills vidare blivit kontaktad av 67 personer som har bett byrån yrka på skadestånd på deras vägnar. Juristbyrån assisterar dessa kunder pro bono, alltså gratis.

Enligt Finlands patientskadehjälp har Vastaamo brutit mot dataskyddsförordningen på grund av oaktsam hantering av känsliga personuppgifter. Juristbyrån yrkar på 1 500 – 10 000 euros ersättningar per person beroende på om uppgifterna har publicerats i det krypterade tor-nätverket eller inte.

"Vi har reserverat våra kunder rätten att senare yrka på ersättningar för andra kostnader", skriver Finlands patientskadehjälp i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning