Juridisk strid väntar kring USA:s inreseregler

Under lördagen hölls flera demonstrationer i USA mot resereglerna, men även av supportrar som stöttar dem. Demonstranterna på bilden har samlats i City Hall i Washington för att demonstrera mot Trumps politik. Bild: Lehtikuva/AFP/Tim Warner

USA:s president Donald Trump backar inte från beslutet att invånare från vissa länder ska nekas inresa i USA, trots att en federal domare har stoppat hans presidentorder.

Trump kallar stoppet "löjligt" och justitieministeriet har nu formellt lämnat in en överklagan.

Vita huset reagerade kraftigt på domarens beslut under fredagen, och sade att justitieministeriet snarast möjligt skulle blockera det.

Nu har handlingar lämnats in till rätten, och Trump är säker på att han kommer att få rätt.

– Vi kommer att vinna. För landets säkerhet kommer vi att vinna, säger han till CNN vid en bankett i Florida.

Själva överklagan i sig gör inte att inresereglerna gäller igen; det gör i stället domarens stopp fortsättningsvis, enligt AFP.

Stora protester

Under lördagen hölls flera demonstrationer i USA mot resereglerna, men även av supportrar som stöttar dem.

Stora protester hölls bland annat i New York, Denver och Los Angeles. I huvudstaden Washington gick hundratals människor mot Vita huset med slagord som "Donald, Donald, kan du inte se? Du är inte välkommen till DC!", rapporterar flera medier.

Även i andra städer i världen, som Manilla, London och Paris, har det varit stora demonstrationer mot Trump.

Samtidigt frågar sig presidenten på Twitter vart "landet är på väg" när en domare kan stoppa ett inreseförbud och att "vem som helst, även med onda avsikter, kan komma in i USA".

"Löjligt"

I fredags fattade först en federal domare i Boston ett beslut till Trumps fördel – ett beslut som kom innan det från den federale domaren i Seattle, som stoppade Trumps inreseförbud. Domaren James Robart, tillsatt av George W Bush, slog fast att utslaget får omedelbar effekt i hela landet.

Presidentordern har lett till en rad anmälningar till domstol, med bäring på enskilda fall, men domslutet i Seattle är det första som tar ställning till om Trumps dekret är förenligt med USA:s författning.

Nu undrar Trump på Twitter varför inte domslutet i Boston spelar roll för det "löjliga" stoppet. Tidigare skrev han också: "Uppfattningen hos den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjlig och kommer att omkullkastas!".

"Intressant konflikt"

Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, bedömer att fallet kan sluta i Högsta domstolen.

Han tycker att det är en mycket intressant konflikt som utspelar sig nu:

– Detta är den amerikanska maktdelningsprincipen som vi ser illustreras, mellan den dömande och den exekutiva makten.

Samtidigt kallar han Trumps tweet om "den så kallade domaren" exceptionell.

En annan politiker för Demokraterna, Adam Schiff, svarar presidenten på Twitter med: "Läs den så kallade konstitutionen". 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning