Juridisk smäll för Finlands olympiska kommitté

Ordförande Risto Nieminen på golfbanan i Rio.Bild: Martti Kainulainen

Finlands olympiska kommitté tvingas ytterst sannolikt betala tillbaka 406 000 euro som delats ut av staten. Undervisnings- och kulturministeriet har förkastat kommitténs omprövningsbegäran i ärendet.

Fallet gäller pengar som kommittén använt 2013 och 2014. I omprövningsbegäran som lämnades in i somras krävde kommittén att summan sänks från 406 000 euro till 157 000 euro.

För att kunna driva ärendet vidare i förvaltningsdomstol måste kommittén reagera inom en månad. Varken ordförande Risto Nieminen eller elitidrottschefen Mika Kojonkoski vill kommentera ärendet så länge OS i Rio de Janeiro pågår.

– Styrelsen sammanträder i början av september. Jag koncentrerar mig fullt ut på detta mästerskap nu, vi får återkomma efter det, säger Nieminen per telefon till FNB från Rio.

Största delen av den summa som ministeriet kräver tillbaka, 237 000 euro, bestod av löneutgifter för kommitténs elitidrottsenhet. Enligt föreskrifterna får ingen enskild persons anställning kosta mer än 70 000 euro för bidragsgivaren.

Ministeriet gick i maj ut med en rapport om att kommittén borde betala tillbaka hela 948 000 euro.

Summan sänktes till 406 000 euro. Sänkningen motiverades med att värdet på de missar som gjorts är svåra att bedöma i efterhand och att ministeriet är kommitténs största inkomstkälla.

– Olympiska kommittén har haft betydande brister i beräkningarna och i att rapportera om bidragen på ett pålitligt sätt, stod det i den rapporten. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00