Juniorlejonen fick sin revansch – guldtränaren var lugn under finalthrillern: "Litade på killarna"

JVM-finalen var på väg mot förlängning när Kaapo Kakko dök upp och avgjorde. Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Finländsk juniorishockey är inne i en guldålder.Efter en ny VM-succé hyllas både spelare och tränare.– Det här är min största merit i karriären, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas.

Tre JVM-guld på sex år, fyra raka finaler – och två guld – i U18-VM.

Den finländska juniorishockeyn står stark för tillfället och producerar talangfulla spelare i en rask takt. Många har dessutom fått smak på segerns sötma.

Tio av spelarna i Finlands guldlag i Vancouver är numera dubbla världsmästare på juniornivå. Samma sak gäller för Jussi Ahokas.

Ahokas, som har varit en något ifrågasatt förbundskapten emellanåt, tog VM-titeln på U18-sidan för knappt tre år sedan och är nu också guldtränare för U20-landslaget.

– Det här är min största merit i karriären, säger han mitt i guldyran per telefon.

Från åskådarplats var JVM-finalen mot USA en nagelbitare. Finland tappade en 2–0-ledning i tredje perioden, men Kaapo Kakko fick sista ordet. Superlöftet lyfte in guldmålet med 1.26 kvar att spela av ordinarie tid och säkrade Finlands femte JVM-guld genom tiderna.

Trots den thrillerkantade avslutningen var Ahokas ändå rätt lugn i båset.

– Det var spännande, men när vi gjorde det tredje målet var jag rätt säker på seger. Jag litade på killarna. De har varit helt otroliga. Det känns så skönt nu, säger Ahokas.

Kakko hittade knappt orden på isen efter slutsignalen.

– Det känns otroligt. Den här resan har varit makalös, säger guldskytten till Yle.

Det finländska JVM-laget skrev en bit hockeyhistoria när det blev guld i Kanada. Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Revansch efter fjolårets miss

I tv-sändningen kunde man se Ahokas korta tal till spelarna i omklädningsrummet efter medaljceremonin. I korthet tackade han laget för den gemensamma resan.

Ahokas tog över förbundskaptensjobbet mitt under JVM för två år sedan. Då var enda målet att rädda kvar Finland i A-VM.

I fjol var målsättningarna högt uppskruvade på ett stjärnspäckat Finland, men det blev ett magplask efter förlusten mot Tjeckien i kvartsfinalen. Nu fick Ahokas och spelarna sin gruvliga revansch.

– Resan till den här punkten har varit väldigt fin. Efter att vi samlade ihop den nya spelargruppen efter förra JVM och började jobba med den har alla velat vara med. Konkurrensen om platserna i truppen har varit hård.

– Stämningen i laget har bara blivit bättre och bättre. Jag måste verkligen säga att spelarnas vilja är grym.

"Brytt oss om varandra"

Med guldmedaljen runt halsen passade Eeli Tolvanen på att hylla lagandan. Det har varit roligt att vara här och alla har njutit, konstaterade stjärnyttern i Yles tv-sändning.

Det är bästa tänkbara betyg i ledarskap för Jussi Ahokas och resten av tränarstaben.

– Vi har brytt oss om varandra och följt våra värderingar. Vi har haft ett gemensamt mål och gjort arbetet för varandra, säger förbundskaptenen.

Nu är Juniorlejonen framme vid slutpunkten för projektet. Guld var målsättningen, guld är det som laget hämtar hem från Kanada.

Det är som sagt ingen engångsföreteelse – även om just den här titeln är historisk i och med att det är första gången som Finland tar hem junior-VM på nordamerikansk mark.

Finland är inne i en guldålder inom juniorishockeyn och det bådar gott för framtiden.

– Alla gör ett väldigt bra jobb inom finländsk hockey. Det här var ett nytt bevis på att mycket görs på rätt sätt hos oss, säger Ahokas.

Blir ingen hyllningsfest

På måndag kväll återvänder guldhjältarna till Finland, men Ishockeyförbundet meddelar att det inte kommer att bli någon hyllningsfest. Anledningarna är den sena ankomsttiden och att alla spelare inte reser tillbaka till Finland. Spelarna som till vardags håller till i Nordamerika stannar där.

Ahokas vill däremot hem så fort som möjligt. Han missade när familjens tredje barn föddes på grund av junior-VM.

– Jag har laddat mycket för den här turneringen. Att jag var här när mitt barn föddes säger allt. Det blir stort att komma hem och jag kan nog inte ha en bättre känsla nu.

2019: Guld.

2018: Ut i kvartsfinalen.

2017: Spelade i kvalserien.

2016: Guld.

2015: Ut i kvartsfinalen.

2014: Guld.

2013: Spelade i kvalserien.

2012: Förlorade bronsmatchen.

2011: Ut i kvartsfinalen.

2010: Ut i kvartsfinalen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning