Jungner-Nordgren utmanar Torvalds i EU-valet – "det behövs fler kvinnor i parlamentet"

Anna Jungner-Nordgren utmanar Nils Torvalds i EU-valet i kampen om ett svenskspråkigt mandat. Bild: SPT/Erik Sandström

Jämställdhet, klimat och rättsstaten är huvudfrågorna i Anna Jungner-Nordgrens valkampanj.

Svenska kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren (SFP) ger sig in i kampen om en plats i Europaparlamentet med ett budskap om jämställdhet. Det är så hon har tänkt utmana partikamraten Nils Torvalds, som ställer upp för omval.

– Torvalds har gjort ett otroligt bra jobb. Men jag tror att jag skulle kunna vara nästa person som representerar SFP eftersom Europaparlamentet lider av en vriden könsfördelning, säger Jungner-Nordgren.

Enligt Jungner-Nordgren behövs det fler kvinnor i parlamentet och hon vill jobba för att nå de jämställdhetsmål som FN har lagt fram.

– Förutom att jag själv är kvinna så har jag stor kunskap i jämställdhetsfrågan som genomsyrar allt politiskt arbete.

Kring 63 procent av EU-parlamentarikerna – mepparna – som valdes in 2014 var män. Av Finlands representanter är tio kvinnor och tre män. Ursprungligen valdes sju kvinnor och sex män i valet 2014, men fyra har hoppat av, och alla är män: Alexander Stubb (Saml), Olli Rehn (Centern), Paavo Väyrynen (i parlamentet för Centern) och Sampo Terho (Blå, i parlamentet för Sannfinländarna).

Nordiskt samarbete efter brexit

Förutom jämställdhet vill Jungner-Nordgren jobba för klimatet och för rättsstaten. Efter valet ser nationalistiska partier ut att få en allt större roll i parlamentet och det oroar henne.

– Jag hoppas att vi i framtiden kommer så långt att de här nationalistiska krafterna inte längre finns i parlamentet. Det kräver att vi tillsammans tar itu med den högerpopulistiska gyttja som väller över Europa.

Efter att Storbritannien lämnar unionen hoppas hon på ett tätare samarbete mellan de nordiska länderna.

– Vi har fungerande välfärdssamhällen och vi borde bli bättre på att inspirera andra länder att ta efter våra modeller. Jag tänker till exempel på föräldraledighet och småbarnspedagogik. Europa har flest högutbildade hemmafruar i världen.

EU-ordförandeskap en möjlighet

Rumänien är nu ordförandeland för EU och det har gett internationell uppmärksamhet åt flera av landets inrikespolitiska problem. Finland tar över som ordförande på sommaren och Jungner-Nordgren ser främst ordförandeskapet som en möjlighet.

– Jag hoppas att Finland kan utnyttja ordförandeskapet på bästa sätt. Det ger en möjlighet som rättsstat att lyfta fram frågor om till exempel utbildning, även om Finland nu har skurit ner i den.

Alla riksdagspartier har tillsammans förberett Finlands linje som ordförandeland. Med en gemensam linje ställer riksdagsvalet på våren inte till det för förberedelserna inför ordförandeskapet.

– Det är fint att både stora och små partier har fått säga sitt. Vi har en möjlighet att utnyttja att världens rampljus riktas mot Finland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03