Juncker om brexit: "Förhandlingarna kommer bli väldigt svåra"

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovar att göra vad han kan för att britternas utträdesförhandlingar ska gå så smidigt som möjligt. Bild: Frederick Florin

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovar göra vad han kan för att Storbritanniens utträdesförhandlingar ska gå så smidigt som möjligt.Men lätt blir det inte.

– Jag välkomnar vad Storbritanniens premiärminister sade i går. När väl Storbritannien har aktiverat artikel 50 så kommer förhandlingarna börja och jag kommer att göra allt för att se till att förhandlingarna följer reglerna och ger resultat, sade Juncker inför EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen.

På en presskonferens senare berättade han även att han förklarat för brittiska premiärministern Theresa May att ingen är "fientligt inställd" till britterna. Men att det samtidigt inte kommer att bli lätt att hitta rätt i brexit-diskussionerna.

– Det kommer att bli väldigt, väldigt, väldigt svåra förhandlingar eftersom Storbritannien kommer att behöva ses som ett tredjeland, vilket vi inte är vana vid. Men vi ska göra det bästa av det, sade Juncker.

Joseph Muscat, premiärminister i EU:s nuvarande ordförandeland Malta, håller med.

– Vi vill nå en rättvis uppgörelse, men den måste också vara underlägsen ett medlemskap, sade Muscat i Strasbourg.

Muscat utlovade också ett extra toppmöte inom fyra till fem veckor efter att Storbritannien formellt fört fram sin vilja att lämna EU, vilket Theresa May väntas göra i mars.