Juncker: Okunnig Trump risk för Europa

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: AFP / Lehtikuva/Tobias Schwarz

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser att valet av Donald Trump till president utgör risker för relationerna mellan EU och USA. Enligt Juncker är Trump okunnig om EU och dess verksamhet.

– Valet av Trump riskerar att rubba de interkontinentala relationerna i grunden och i strukturen, sade Juncker på en konferens för studenter i Luxemburg på fredagen.

Junckers rättframma kommentarer avspeglar chocken och oron bland många européer efter valet.

– Vi kommer att behöva lära den valde presidenten vad Europa är och hur det fungerar, sade Jean-Claude Juncker, som är en av Europas mäktigaste politiker.

Juncker har tidigare ifrågasatt Trumps uppfattningar om global handel, klimatpolitik och västvärldens säkerhet.

– Jag tror att vi kommer att slösa bort två år innan Herr Trump reser runt i den värld han inte känner till, sade Juncker.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54