Juncker ilsken på EU-parlamentet

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS

Bara ett 30-tal ledamöter fanns på plats i EU-parlamentets plenisal i Strasbourg på tisdagsmorgonen för att debattera Maltas nyss avslutande ordförandeskap i EU.

Det fick EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att surna till rejält.

– Det är direkt onödigt att komma till den här salen. Här finns ett trettiotal ledamöter och det visar att parlamentet inte är seriöst, fnös Juncker.

Juncker tillade att salen skulle vara fullsatt om talaren hade varit Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller Frankrikes president Emmanuel Macron.

Junckers utbrott fick i sin tur EU-parlamentets talman Antonio Tajani att kräva respekt.

– Det är inte kommissionens uppgift att kontrollera parlamentet. Det är parlamentet som ska kontrollera kommissionen, sade Tajani upprört – och blev sedan ännu mer upprörd när Juncker kallade honom för "löjlig".

– Jag kommer aldrig mer att komma hit till ett sådant här möte på det här sättet. Kommissionen står under parlamentets översyn men parlamentet måste respektera även ledare för små länder. Maltas premiärminister, ministrar och tjänstemän har gjort ett utomordentligt arbete, sade Juncker.

Det är oklart hur många finländska EU-parlamentariker som fanns på plats för närvaron registreras bara vid omröstningar och de inleddes först vid tolvtiden.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning