Juncker får tack och mothugg: "Vi lyssnar ju inte alls på riktiga människor"

Bild: Patrick Hertzog

– Vad gör vi med miljarder till det ena och det andra när folk inte får sin vardag att gå ihop, kommenterar vänsterledaren Patrick Le Hyaric det årliga linjetalet.

Le Hyaric var missnöjd med att kommissionsordförande Jean-Claude Juncker målade statistik om tillväxten med stora penseln i sitt årliga linjetal på onsdagen.

– Det representerar inte alls medborgarnas lägesbild när de går utan jobb, när jordbrukare priskonkurreras ut ur marknaden. Vi lyssnar inte på folk, säger Le Hyaric.

Han anser att EU satsar för mycket på försvarsinvesteringar och anser att den permanenta monetära fonden borde bli en miljö- och utvecklingsfond.

– Grekland vill se medel för skolning och utbildning för unga arbetslösa, säger vänsterledaren som också föreslår minimilön.

Den gröna gruppens ordförande Philippe Lamberts var inne på liknande linje, och sade att det inte går att övertyga medborgarna om att mer integration är ett bra självändamål då de drabbas av ojämlikhet.

Av den konservativa gruppen EPP fick Juncker tack för sina skarpa ord mot Turkiet, men Manfred Weber sade att medborgarna också undrar varför EU inte gör mera åt människorättsläget i Turkiet.

Socialdemokraternas ledare Gianni Pittella underströk betydelsen av solidariteten med Afrika, som Juncker talade om när han nämnde investeringsfonden för den afrikanska kontinenten, och efterlyste också verkliga framsteg när det gäller lagliga vägar in i Europa för migranter.

Debatten i parlamentet visade också hur delade åsikterna är om Europas framtid och hur tät unionen ska bli, även om Juncker försökte sammanjämka de olika synerna i öst och väst genom att säga att "unionen behöver andas med båda sina lungor".

Liberala Alde-ledaren Guy Verhovstadt, som hör till de uttalade federalisterna, tyckte nämligen att Juncker kunde ha gått ännu längre. Ha vill se ett enhetligt Europa, som en enda valkrets.

– Vi behöver politik och demokrati på en europeiska skala.

Den euroskeptiska högergruppen EFDD:s Nigel Farage gav som väntat sin känga från andra hållet.

– Gudskelov är vi på väg ut, sade britten.

– Ungern och Polen måste redan känna att de är tillbaka i Sovjetväldet, så som EU lägger sig i. Juncker har tydligen inte lärt sig något av brexit. Och att Verhovstadt tror att den populistiska vågen är över, så skulle jag säga att den knappt börjat, sade Farage som höll sig väldigt kort under

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning