Juncker: Existentiell kris i EU

Bild: Lehtikuva/AFP/John Thys

EU behöver ett gemensamt militärhögkvarter. Det säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i sitt stora linjetal, som också präglas av brexit, terror och flyktingkris.

– En del saker har blivit bättre, men andra har inte det, suckar Juncker.

Unionen behöver ett militärnav för att samordna allehanda EU-insatser, säger Juncker.

– Vi kan inte längre förlita oss på enskilda medlemsländers styrka. Vi måste tillsammans se till att vi skyddar våra intressen, säger han, som också vill se en starkare europeisk försvarsindustri.

– Vi föreslår skapandet av en europeisk försvarsfond för att aktivt stödja forskning och utveckling på det här området.

Talet hålls efter ett dramatiskt år.

– För ett år sedan, i september 2015, sade jag att det inte fanns så mycket union i vår union. Och trots de framsteg som gjorts så gäller det än, inledde Juncker inför ett fullsatt auditorium i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Det finns för många områden där vi inte kan mötas. Alldeles för ofta går nationella intressen före, säger Juncker – som i vanlig ordning talar på såväl tyska som engelska och franska.

Öppnar för lättande

Juncker öppnar som väntat för ett lättande av EU:s tuffa budgetregler.

– Vi behöver visa intelligent flexibilitet när det gäller EU:s budgetregler för att inte förhindra tillväxt.

Vad gäller Storbritannien beklagar Juncker britternas val att lämna unionen, även om han säger sig respektera det fullt ut. Han vill gärna få igång de formella förhandlingarna om utträdet så fort som möjligt – och varnar samtidigt britterna för att det inte kommer att gå att välja fritt vad de vill ha.

– Det kan inte bli tal om någon à la carte-tillgång till den fria marknaden, säger Juncker.

Kommissionsordföranden förnyar även sitt stöd till Ceta – det frihandelsavtal med Kanada som EU hoppas få igång provisoriskt redan från årsskiftet.

– Jag står väldigt mycket bakom handelsavtalet med Kanada. Det är det bästa och mest progressiva avtal som vi någonsin gjort.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning