EU-kommissionen går in för sommartid

– Det är dags att välja mellan sommar- eller vintertid. Vi ska inte fortsätta ställa om klockorna två gånger om året, sade Jean-Claude Juncker i sitt tal inför Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen.

I sitt sista tal om Europeiska unionens tillstånd valde EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att ta upp diskussionen om sommar- och vintertid.

Samtidigt publicerade också kommissionen sitt förslag om att sluta ställa om klockorna. Enligt förslaget borde medlemsländerna besluta om sin tidszon före april 2019. Den sista gången klockorna ställs om till sommartid skulle vara 31 mars 2019.

– Medlemsländerna borde själva bestämma om de vill leva i sommar- eller vintertid, sade Juncker.

Det var Finland som förde fram förslaget om att slopa tidsomställningen och det fick kommissionen att samla in åsikter om frågan av allmänheten. Kommissionen kommer med sitt förslag efter att ha samlat in över 4,6 miljoner enkätsvar där 84 procent svarade att de vill bli kvitt säsongsomställningen.

Europeiska kommissionens ordförande vill att medlemsländerna ska välja tidszon redan 2019 så att sommartiden kan slopas. Bild: Lehtikuva/AFP/Aris Oikonomou

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00