Julvärd, hamburgare och sex

Så ska det låta – om nordisk hymn och isländsk punk i veckans Så in i Norden.

Tänd ett ljus

I Sverige är julafton lika med köttbullar och Kalle Ankas jul på tv, om vi nu generaliserar en aning.

Genom högtidskvällen lotsas tv-tittarna av institutionen julvärden med i fjol 3,7 miljoner tittare, en del också i Finland. I trettio år hette värden Arne Weise, numera är det en ny varje år.

Efter omfattande hemlighetsmakeri, under högtidliga former och till nyhetsflasharnas pinganden offentliggjordes i veckan namnet: Det blir artisten Sanna Nielsen, känd från Allsång på Skansen och Melodifestivalen, som får tända det så symboliska ljuset i tv-studion.

– Det är så stort så man knappt kan ta in det, säger hon till Aftonbladet.

Och om planerna för sändningen dagen J:

– Jag är en traditionstjej, jag tycker om julen och ska bara försöka göra det så innerligt som möjligt och berätta hur jag har firat jul.

Så låter Norden

"Jeg elsker dig, svimlende, skønne sted

Jeg elsker dig over alt på jorden

Du er min sjæl og du er mit vid –

Min hjerne og mit hjerte, du er Norden."

Utdrag ur den Nordiska hymn som nu har uruppförts, med text av Kim Leine, komponerad av Sunleif Rasmussen, för att "hylla den nordiska gemenskapen", som det står i ett pressmeddelande. Initiativtagare är Arta Ghavami och Amir Ghomi som båda kom till Danmark från Iran som barn.

Den nya nordiska hymen uruppfördes i samband med Nordiska rådets session i Köpenhamn. På bilden får statsministrarna se staden från tornet i folketingsbyggnaden Christiansborg. Bild: Anne Sjöholm/Valtioneuvoston kanslia

Sex är mer än samlag

I somras utlovade folkhälsominister Gabriel Wikström en ny omfattande sexvanestudie i Sverige, den tredje i ordningen. I den första klarnade det bland annat att 8,7 miljoner samlag ägde rum under den januarimånad 1967 när intervjuare knackade på hos folk landet runt.

Studien som nu ska genomföras kommer ändå att fokusera på annat.

– Vi kommer inte att fråga människor hur ofta de har samlag, säger Charlotte Deogan, utredare på Folkhälsomyndigheten, till tidskriften Fokus.

– Ordet samlag är för heteronormativt. Studien kommer att ställa frågor om sex utifrån ett rättighets- och hälsoperspektiv.

Finländska hamburgare i Danmark

Den finländska hamburgerkedjan Friends & Brgrs, som startat i Jakobstad, har meddelat att den vill expandera i Europa. Den första restaurangen utomlands finns sedan juli i Köpenhamn. I Politikens fredagsnummer testas den.

"Här finns få, men goda valmöjligheter", skriver testpatrullen. Burgarna får beröm för att vara färska och fräscha, även om biffarna smular sönder, handgjorda som de är. Pommes fritesen får betyget "unika i Danmark".

Men vad gäller inredningen är danskarna svårare att charma: "Björkvedslooken är så framhärskande att vi tvivlade på om vi hade missat skylten med 'bastu, den här vägen'."

Punk på Island

Turismen till Island ökar explosionsartat. I fjol besökte 1,3 miljoner resenärer det lilla landet med drygt 300 000 invånare.

Det är den spektakulära naturen som lockar – men nu finns också ett punkmuseum som hoppas på besökare.

Johnny Rotten från The Sex Pistols var den som fick äran att öppna museet, punkigt nog inhyst i en tidigare offentlig toalett. Det isländska musikarvet är stolt, och historien om bland andra Björk, The Sugarcubes och Sigur Rós belyses här, skriver Iceland Monitor.

Anna Svartström Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03