Polisen: "Besök begravningsplatsen i dag eller på juldagen"

Många firar julen hemma och det syns på vägarna dagen före julafton. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Den normala julrusningen ut ur huvudstadsregionen har uteblivit i år då många har stannat hemma. Polisen förutspår ändå rusning till begravningsplatserna i Helsingfors på julafton.

Dagen före julafton brukar normalt kännetecknas av julrusning, men i år är det lugnt på vägarna ut ur huvudstadsregionen.

– Det är betydligt lugnare i trafiken än normala år och ingen rusningstrafik än så länge, säger Kari Tarkki, chef vid Vägtrafikcentralen, och tillägger:

– Trafiken brukar vara som livligast på vägarna ut ur Helsingfors mellan klockan 12 och 16, men i år syns ingen rusning till någonstans.

I år verkar många följa coronarekommendationerna och håller sig hemma över jul eller så har man åkt iväg tidigare.

Många besöker avlidna anhöriga

På julafton räknar polisen med att julrusningen kommer att synas inne i Helsingfors och speciellt till begravningsplatserna i Malm och Sandudd.

"Polisen förutspår rusning på julafton speciellt till Malms och Sandudds begravningsplatser, eftersom den traditionella jultrafiken är mindre än normalt. För att jämna ut julrusningen ber polisen att man överväger att besöka gravplatsen dagen före julafton eller på juldagen istället för på julafton", skriver Helsingforspolisen på Twitter på onsdagen.

Kari Tarkki vid Vägtrafikcentralen påminner om att köra försiktigt och att tänka på säkerhetsavstånden i trafiken. Det gäller att försäkra sig om att bilen är i gott skick och har vinterdäck.

- Om man kör länge och tar paus är det viktigt att komma ihåg att ta på sig munskydd, säger Tarkki.

Coronapandemin har märkts tydligt på vägarna under hela det gånga året. Trafiken har minskat med ungefär 10 procent jämfört med i fjol.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning