Julsymbolerna från Jakobstad

Kärlek vid första ögonkastet. Tina Ikäheimo har sett tro, hopp och kärlek som barn och kunde inte låta bli att köpa ett set med egna då hon äntligen hittade sådana. Bild: Tina Ikäheimo

Jultraditioner 7Julsymbolerna tro, hopp och kärlek härstammar från Jakobstad, där tre stora jullampor lyser upp Storgatan. Numera har julbelysningen spridit sig till hela landet och de tre röda lamporna hänger i fönster långt borta från småstaden på västkusten.

Korset, ankaret och hjärtat symboliserar tron, hoppet och kärleken. Dessa tre har varit sjöfartsstaden Jakobstads symboler i århundraden. Man vet inte exakt hur länge julsymbolerna tro, hopp och kärlek har hängt ovanför Storgatan i Jakobstad, men troligtvis var det 1913 som man första gången tände levande ljus i korset, ankaret och hjärtat.

Miniatyrer av de här julsymbolerna hänger numera i fönster runtom i landet, ofta hos folk med anknytning till Jakobstad. Hos Patricia Morgenstern i Helsingfors är de en självklarhet.

– Tro, hopp och kärlek gör min jul. Tidigare hängdes de upp på luciadagen och togs ner på trettondagen. Men för att vi ska få njuta av dem lite längre kan man tända dem redan till första advent.

Patricia Morgensterns mamma kommer från Jakobstad. Hon och hennes bror firade alla sommarlov och jullov där hos morföräldrarna.

– Jag kommer ännu ihåg hur snön knastrade under fötterna när vi sent på kvällen promenerade hem från släktens gemensamma julfest. Över Storgatan hängde de jättestora julsymbolerna och i alla hem lyste likadana små i fönstren. Ja, det var det vackraste man som barn kunde önska sig på julen, minns Morgenstern sina barndomsjular i Jakobstad.

Kunde inte motstå

Också hos Tina Ikäheimo är tro, hopp och kärlek de käraste julprydnaderna. Symbolerna får hänga i fönstret från första advent.

– Då börjar julen hos oss. Jag har alltid tyckt att de är så vackra och minns att jag som barn sett sådana hänga i fönstren. När jag äntligen hittade sådana kunde jag inte låta bli att köpa dem. De gläder oss inomhus och även de som går ute i mörkret kan glädas åt dem.

Ikäheimo har ingen koppling till Jakobstad, utan hon gillar helt enkelt dessa underbara lampor och tycker att symbolerna passar så bra i juletid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning