Julmusiken går rakt till hjärtat

Bild: Cajsa Holgersson

Nu vet vi vilken julmusik ni läsare tycker om. Vi vet också vad som spelas när ni känner att ni helst vill stänga av. Här är en del av de personliga kommentarerna vi fick i vår läsarenkät.

Zacharias Topelius väcker fortfarande känslor i juletid. Eller som en läsare skriver: "När jag var liten grät jag varje gång jag hörde Sparven på julmorgonen. Varje gång. I dag gråter jag kanske bara varannan gång".

På listan över Hbl-läsarnas favoritjulsånger finns flera klassiska julpsalmer. Julen är trots allt traditionernas helg för väldigt många. "Nu tändas tusen juleljus, Härlig är jorden och Giv mig ej glans ger den rätta julstämningen, jag försöker alltid hinna sjunga de vackraste julvisorna i kyrkan före jul", skriver en annan.

De gamla sångerna fungerar som tidsmaskiner och återkallar tidigare jular i minnet, påminner en annan läsare om:

"Giv mig ej glans får mig att tänka på mormor och mina barndomsjular. Vet inte exakt varför, men hon var en Topelius/Runeberg-person på något sätt. Sången representerar den anspråkslösa gammaldags finländska julen för mig. Den som var äkta, utan kommersialism. Sylvias julvisa ger liknande associationer."

Någon har också minnen från egna uppträdanden. "I min barndom samlade vi varje julafton ihop ett lämpligt gäng för fyra stämmor och åkte till ett åldringshem och sjöng. På julmorgonen åkte vi med kyrkokören till flera sjukhus och åldringshem och sjöng på avdelningarna. I repertoaren ingick bl.a. Stilla Natt i Beckers sättning, Jublande för Herren Gud, Jord och himmel fröjden er och många andra. Jag minns hela denna ruljans med stor värme, glädje och tacksamhet. I julaftonsfirandet hemma ingick alltid två sånger: Fröjdens vart sinne och Hell dig julafton, härliga, klara. Ingen jul utan dem!

Juleklockan

"Stilla, stilla, juleklockan tonar hän var den första julsång jag lärde mig", skriver en annan läsare:

"Jag var tre och ett halvt år gammal och fick sjunga den solo på söndagsskolans julfest. Året var 1959 och jag var så liten att jag måste stå på en pall för att publiken skulle kunna se och höra mig. Allt hade gått bra på repetitionerna men när det verkligen gällde så glömde jag en del av orden och jag minns tydligt känslan när det plötsligt var tomt i huvudet. Det blev dock inget trauma, senare har jag sjungit sången ofta och gärna i olika sammanhang."

Samma sång förekommer också i en annan och väldigt annorlunda kommentar:

"Stilla, stilla (Hiljaa hiljaa) sjöng jag med min mamma då vi en stjärnklar morgonnatt promenerade till julottan i Südtirol i Italien. Jag var då fem år gammal. Stämningen var speciell och jag tyckte melodin klingade så vacker i den tysta och snöiga vinternatten."

Ibland är det förstås inte bara själva sången, utan också situationen den förekommer i, som fastnar i minnet:

"Vi satt i bilen, vi hade känt varandra bara några veckor, och så kom O, helga natt med Jussi Björling i radion. Vi greps båda av rörelse, och dessutom greps vi av att båda greps så starkt."

Nyare tradition

Det skrivs varje år nya julsånger, och många av dem smälter naturligt in i den traditionella sångskatten. Så här skriver en läsare:

"Som aktiv sångare i Florakören i Åbo har jag fått sjunga Ulf Långbackas komposition av Lars Huldéns dikt Julpsalm -86. Det är en sång som berör en. Det är ett vackert och lite sorgligt stycke som verkligen uppmanar jultiden att lysa upp ett mörker som kan vara så mycket mera än dunkla decemberkvällar.

Stora stilla helg som stundar

ge mig hjärtats ro.

Och låt mig nås av ord som grundar

hos mig hopp och tro.

Stort är mörkret, stor är natten

runtomkring vårt hus.

Det är lång till klara vatten

vårens liv och ljus."

Nyare klassiker

White Christmas, bakgrundsmusikens viktigaste julmelodi, lär ingen undkomma. Man kunde tro att mättnadsnivån redan är nådd, men sången har sina förespråkare och sitt användningsområde:

"Den lyssnar jag alltid på när jag ska baka fruktkakan som är tradition till jul. Det är ett gammalt recept på en engelsk fruktkaka ur tidningen Anna. Då hör det till att tända ljus, spela julmusik och ibland avbryta vispandet för att avnjuta en viss sång."

En lite yngre läsare har liknande känslor för Celine Dions version av O Holy Night:

"Den ger mig kalla kårar. Jag har lyssnat på den sedan jag var liten och förknippar den med väntan på julen, just då det pirrar i magen och man undrar om man såg en tomte bakom fönstret. Likadana känslor väcker Sylvias julvisa och Staffan var en stalledräng."

Det är inte bara konkreta julminnen man kan förknippa med julskivor. Ibland är den bästa skivan den skiva som brast:

"Ett traumatiskt julminne är då jag lyckades städa sönder singeln Christmas Time av Bryan Adams, inte på grund av a-sidan, men på grund av den härligt kitschiga Reggae Christmas på b-sidan. Den kommer aldrig tillbaka, och kanske det är bäst så. Låten klingar nog bättre i minnet än om jag skulle höra den på riktigt igen."

Känslopjunk och humor

"Ta hit paketen, far!, Simon Brehms översättning av The Chipmunk Song, fick min pappa att gå i luften. Han kände sig personligen kränkt över att någon kan vara så oförskämd, i all synnerhet över att hans ungar följer modellen", skriver en läsare.

Att smaken är delad var en sak som HBL-omröstningen visade tydligt. Arkihuolesi kaikki heitä hör till de många vattendelarna. Dels tycker någon att det är "den sång som startar julen", dels anser en annan att den är "en förfärligt tråkig och deppig sång".

Känslosamma sånger passar inte för alla, inte ens på jul, men många av oss har ändå en svag punkt:

"Överlag har jag svårt med patetiska julpsalmer som låter mera som om alla har sålt smöret och tappat pengarna än som om vi skulle fira någonting, men jag måste medge att det inte känns som jul innan jag fått sätta mig ner med en mugg glögg framför brasan och lyssnat på Mahalia Jacksons Silent Night, Holy Night."

Här kan du se vår läsarenkät.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning