Julkort från Kina stoppas efter rop på hjälp

Bild: Kirsty Wigglesworth/TT-AP

Den brittiska dagligvarujätten Tesco uppger att den pausar tillverkningen av julkort i en fabrik i Kina. Anledningen är att en kund upptäckt vad som tycks vara ett rop på hjälp från en fånge i ett av julkorten.

Det var en sexårig flicka som upptäckte budskapet då hon öppnade kortet förra helgen, rapporterar tidningen The Sunday Times. "Vi är utländska fångar i fängelset Shanghai Qingpu i Kina. Tvingade att arbeta mot vår vilja. Vi ber om hjälp med att kontakta en människorättsorganisation", lyder texten, skriven i versaler med svart penna.

En talesperson för Tesco beskriver upptäckten som chockerande och uppger att företaget förutom att stoppa produktionen också dragit tillbaka korten från sina butiker medan saken utreds.

En oberoende granskning av den aktuella fabriken genomfördes så sent som i november, enligt Tesco, som uppger att inga tecken på fångarbete då upptäcktes.

Texten i julkortet uppmanar också mottagaren att kontakta Peter Humphrey. När flickans far kom i kontakt med honom visade han sig vara en tidigare journalist och företagsgranskare som fängslades i Kina 2014 och deporterades därifrån i juni året därpå.

Humphrey är den som sedan författat artikeln i Sunday Times. Där skriver att han inte vet vem som skrivit texten i kortet men att det garanterat finns fångar kvar i det aktuella fängelset – personer som lärt känna honom innan han själv släpptes.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning