Julkonserten som förlängdes till en turné

Tomas och Maria Höglund och Mikael Svarvar åker på julturné i kyrkorna i Svenskfinland. Starten sker i Björneborg i kväll. Bild: HBL

De flesta julkonserter uppförs en, i bästa fall tre gånger. Det här tycker trion bakom Imagine Christmas är tråkigt med tanke på allt arbete de lagt ned på musiken. Därför drar de ut på en två veckor lång julturné.

Musikerna Mikael Svarvar, Tomas och Maria Höglund har i många år arbetat tillsammans, både som trio och i olika körsammanhang. De är alla tre uppvuxna i Österbotten, där Svarvar fortfarande bor, medan paret Maria och Tomas Höglund bor i Kyrkslätt. I kväll startar deras julturné Imagine Christmas med en konsert på Svenska skolan i Björneborg.

– Konserterna kommer i huvudsak att hållas i kyrkor. Nästa vecka uppträder vi i kyrkorna i Kyrkslätt, Esbo, Helsingfors och Sibbo och efter självständighetsdagen drar vi upp till Österbotten, berättar Tomas Höglund, där trion börjar i Karleby i norr och avslutar turnén i Närpes i söder.

De vill nu för första gången satsa på en hel turné i Svenskfinland, efter att de tidigare år gett enstaka julkonserter.

– När man bara ger en konsert sätter man allt fokus på musiken och uppförandet, vi hinner inte njuta av stämningen och budskapet. Nu hoppas vi att vi kommer att nå publiken på ett annat sätt, att vi får till stånd en interaktion med publiken.

Han och hustrun Maria har under det gångna året uppträtt ofta tillsammans, efter att de både deltagit i musiktävlingen Voice of Finland, Tomas 2013 och Maria 2015. När de nu gör sin julturné har de engagerat en rad musiker, som basisterna Janne Rajala och Stefan "Kilju" Lindblom och trummisarna Risto Niinikoski och Tuukka Aitoaho.

– Förr oss handlar Imagine Christmas om gå tillbaka till julens ursprung, till enkelheten. Vi har försökt skala av det som distraherar i musiken, vi vill gå bortom ytlighet, glitter och show för att ge dem som lyssnar en möjlighet att reflektera, vila och begrunda. Budskapet tåls att berättas om och om igen, säger Tomas Höglund.

På repertoaren har de både traditionella julpsalmer och ovanligare julmusik av artister som Emmylou Harris och Peter Göback.

– Musikaliskt går vi tillbaka till rötterna, det blir blues, country och en del soul. Vi kommer att sjunga mycket i stämmor, berättar Höglund om innehållet i den drygt en timme långa konserten.

Programbladet till konserten kostar 15/10 euro och säljs vid respektive kyrkas dörr.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning