Julina, luciakandidat 9: "Jag blir alltid glad av att spela piano"

Musiken ger alltid glädje, eftersom den har förmågan att reflektera en så bred skala av känslor, tycker Julina Fagerlund. Hon studerar till närvårdare i Helsingfors. Om tio år hoppas hon få jobba på sjukhuset på Åland.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Jag har firat lucia varje år sen jag var liten och om jag själv inte varit med i luciatåget har jag hjälpt min mamma att ordna luciatåg för barnen i vår by på Åland. Jag tycker lucia är en viktig, mysig och glädjespridande tradition.

Vilka är dina förebilder?

– Min mamma. Det är alltid henne jag vänder mig till, hon har bra svar. Vi har alltid haft en väldigt öppen kommunikation.

Lucia 2018

Julina Fagerlund

Ålder: 18 år

Familj: Mamma, pappa, bonusmamma, bonuspappa, sex bonussyskon och min sambo.

Hemort: Finström på Åland. Är inne på sista året av närvårdarstudier vid Prakticum i Helsingfors, inriktning barn och unga.

Musikintresse: Har tidigare sjungit i kör, men sjunger nu främst hemma för mig själv och spelar piano och gitarr.

Favoritbok: Förr eller senare exploderar jag av John Green.

Film/tv-serie: Grey’s Anatomy.

Vad ger dig mest glädje?

– Att vara med mina vänner och min sambo och då andra i min närhet mår bra. Och musik! Det kan reflektera så många olika känslor. Det spelar ingen roll om man är arg, ledsen eller kär – det finns alltid någon låt man kan lyssna på.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

– Förra året var jag med i Ålands lucia som tärna. Jag fick så många nya vänner där! Det var en stor sak för mig, eftersom det var något jag hade drömt om ända sedan jag var liten.

Hur tar du hand om dig själv?

– När jag bodde på Åland simmade jag i många år och de fem senaste åren har jag gått på dans. Nu har jag för knappt två månader sen flyttat till Helsingfors så jag har inte riktigt kommit in i något. Jag försöker se till att äta regelbundet och sova åtta timmar varje natt.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra?

– Många lider av psykisk ohälsa och nu när det blir mörkt är det vanligt att symtomen kan bli värre. Jag upplever att lucia då kan finnas där och ge lite extraljus, speciellt hos oss i Norden och Finland.

Vilken julsång betyder mest för dig?

Himlen i min famn, den har mamma sjungit för mig när jag var liten. Min mormor har också berättat att den låten spelades på radio då hon åkte in till BB för att träffa mig för första gången, så hon förknippar den med mig.

Julina Fagerlund skulle vilja träffa sångaren Adele. – Jag tycker väldigt mycket om henne, hon är en skicklig bra sångerska. Efter att ha läst hennes biografi vet jag att hon inte alltid haft det lätt. Jag skulle fråga henne vad hon själv tycker var startskottet till hennes karriär. Bild: Cata Portin

Vad ska lucia absolut inte göra?

– Eftersom lucia ofta förknippas med ljus och glädje ska hon vara glad och positiv. Hon ska inte prata illa om andra eller trycka ner någon folkgrupp, till exempel.

Vad gör du om tio år?

– Jag vill jobba med barn och unga, så om tio år hoppas jag att jag jobbar på barnavdelningen på sjukhuset på Åland. Förhoppningsvis har jag också ett eller två barn själv.

Ditt vardagstips för att förbättra världen?

– Att le och säga hej till folk man möter, det kan ändra ens dag så mycket på ett positivt sätt.

Var finns ditt smultronställe?

– Vid pianot. Är jag inte glad då jag sätter mig där så blir jag glad efter att jag sjungit och spelat färdigt.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidaternas sociala engagemang – vad gör du?

– Jag utbildar mig till närvårdare så jag har haft mycket inhopp och sommarjobb på äldreboende. De som bor där kan ibland ha det tungt och de kan känna sig utsatta. Då försöker jag hjälpa till att få dem att känna sig så trygga som möjligt. Min familj på Åland ska bli vänfamilj åt en flykting. Jag är med så här på distans nu då jag bor i Helsingfors.

Här kan du läsa mera om de övriga kandidaterna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03