Julin: Det var fighting rakt igenom

Andrea Julin var tolva på 5 km klassiskt i Vanda. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Andrea Julin är på väg tillbaka efter en svår säsongstart. "Men det är en lång väg dit jag vill vara", säger hon.

Snöovädret förorsakade huvudbry för alla i finska cupen i Vanda. Många körde till slut med ruggade skidor – så även IF Minkens Andrea Julin, som slutade tolva i 5 kilometer klassiskt, 1.29,5 bakom suveräna Kerttu Niskanen.

– Hela dagen var upp och ner. Vi testade skidor i morse, sedan var föret helt annat under kvällen då man kom hit. Då vi fick skidorna fäste de inte alls, så vi fick springa tillbaka för att få mer fäste på dem, fortfarande fäste de inte, och till slut blev det ruggade skidor. Men jag värmde inte upp alls. Testa skidor och springa till starten var min uppgift i dag, säger Julin.

– I första backen var det helt sjukt tungt i benen: Det var fighting rakt igenom. Länge sedan jag haft så mycket mjölksyra efter en halv kilometer.

Det har varit en lång paus utan tävlingar i Finland på grund av covid-19-pandemin. Det har passat Julin bra på sätt och vis.

– I lördags var första tävlingen på en månad. Jag hade en jättesvår början på säsongen, tror det var lite överträning, så för min del var det kanske en räddning att säsongen blev avbruten, säger Julin, som har siktet främst inställt på FM i Pyhäjärvi om en månad.

– Det har gått uppåt och uppåt men det är ännu långt dit jag vill vara.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning