Julia Skripal är utskriven – samtidigt som frågorna blir fler kring fallet Skripal

Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FACEBOOK PAGE OF YULIA SKRIPAL

I går skrevs Julia Skripal ut från sjukhuset medan hennes far Sergej sägs vara på bättringsvägen. Kring giftskandalen kommer det ständigt fram ny information, som inte nödvändigtvis gör bilden klarare. Samtidigt som Kreml sprider den ena besynnerliga varianten efter den andra lämnar Storbritannien inte ut all information. Den som verkligen vill förstå vad som hänt är fortfarande tvungen att gissa.

MOSKVA – Problemet är att ryska utrikesdepartementet har börjat låta som Völkischer Beobachter (nazisternas partitidning 1920-1945). De använder en fatabur som inte fanns på sovjettiden då uppgiften att sprida propaganda gavs åt andra än diplomater. Samtidigt ger brittiska underrättelsetjänsten inte ut all information. Det är väldigt lite vi egentligen vet, säger den ryska säkerhetspolitiska experten Pavel Felgenhauer till HBL. Han skriver regelbundet analyser i oberoende Novaja Gazeta.

Den ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades medvetslösa på en bänk i Salisbury den 4 mars. Enligt brittiska myndigheter hade de blivit förgiftade med Novitjok, ett nervgift som ursprungligen utvecklades i Sovjetunionen. Skripal är dömd för högförräderi i Ryssland och enligt Storbritanniens premiärminister Theresa May är den ryska statsledningen ansvarig för mordförsöket. Ryssland har vägrat ta på sig ansvaret.

Som en följd av konflikten utvisade Storbritannien över 100 och USA 60 ryska diplomater. Även 21 EU-länder utvisade ett mindre antal. Ryssland svarade med samma mynt.

Novitjok

Novitjok är ett nervgift som utvecklades i Sovjetunionen mellan 1971 och 1993. Att Ryssland fortfarande höll på med att experimentera med nervgifter avslöjades år 1992 av kemisterna Lev Fjodorov och Vil Mirzajanov, som då greps och anklagades för högförräderi. De friades senare och Mirzajanov bor i dag i USA. Han sade tidigt att ämnet som användes mot Sergej och Julia Skripal var Novitjok.

I dag skrevs alltså Julia Skripal ut ur sjukhuset, medan hennes pappa sägs vara på bättringsvägen. Detta trots att både ryska och västliga experter sade att de antingen kommer att dö eller få men för livet.

Ända sedan skandalen briserade har det i både rysk och västlig press fällts ymnigt med tvärsäkra uttalanden om vem som förgiftade dubbelspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Den brittiska statsledningen gick mycket snabbt ut och slog fast att den skyldiga utan tvivel är Ryssland. Detta trots att experterna på Porton Down uttryckligen hade sagt att deras jobb var att identifiera ämnet, inte ta reda på dess härkomst. Foreign Office tvingades ta bort en tweet där man hade förhastat sig på den här punkten.

Samtidigt har ryska utrikesministeriet kommit med en rad förvirrande uttalanden. För några veckor sedan sade taleskvinnan Marija Zacharova att Novitjok kan ha tillverkats förutom i Storbritannien och USA även i Tjeckien, Slovakien och Sverige. Några bevis lade Ryssland inte fram. Uttalandet resulterade i att ryska ambassadören i Stockholm kallades upp till svenska utrikesdepartementet.

Ryska UM har även upprepade gånger påstått att Novitjok inte ens existerar. Enligt Zacharova har något nervgift under benämningen Novitjok aldrig tillverkats vare sig i det forna Sovjetunionen eller i Ryssland.

Det stämmer inte, enligt uppgifter i oberoende rysk press. Novaja Gazeta har grävt i fallet med den ryska bankiren Ivan Kivelidi, som giftmördades år 1995. En expert som har läst förundersökningsmaterialet säger till Novaja Gazeta att allt tyder på att Kivelidi mördades med samma nervgift som Skripal.

Den som sålde giftet till mördarna var Leonid Rink, en av de kemister som hade varit med och tagit fram Novitjok i det stängda laboratoriet i Sjichany utanför Saratov. Rink säger i förhör att han sålde giftet eftersom han var rädd för att banditerna skulle skada honom. Mycket talar dock för att han framför allt var i behov av pengar. Under första halvan av 1990-talet, då giftet såldes, befann sig det topphemliga kemiska laboratoriet GITOS (Statliga institutet för organisk syntes) där Rink jobbade i ett tillstånd av upplösning. Forskarna fick inte ut sina löner och kommunen stängde av både el och värme på grund av obetalda räkningar.

Rink sålde sammanlagt fem ampuller nervgift – av allt att döma Novitjok – till en banditgruppering för 1 500 dollar. Fyra av ampullerna beslagtogs av FSB, var de finns nu är okänt. Sammanlagt hamnade enligt Novaja Gazetas beräkningar 8-9 ampuller av det livsfarliga giftet utanför laboratoriet. Innehållet i en ampull är nog för att ta livet av ungefär hundra personer.

Journalisten Roman Sjlejnov, som står bakom grävet, är noga med att påpeka att detta inte bevisar att Kreml står bakom mordförsöket på Skripal. Däremot bevisar det att Ryssland förlorade kontrollen över nervgiftet på 1990-talet.

Vladimir Uglev, en kemist som var med och utvecklade Novitjok på 1970- och 1980-talet, bekräftar att det är omöjligt för britterna att veta säkert var giftet har producerats. Däremot bedömer han det som sannolikt att de har rätt i sina antaganden.

– Jag tvivlar inte på att britterna har rätt när det säger vilket gift det är frågan om. Att Skripals låg sjuka så länge är ett tydligt tecken på att det handlar om ett gift från just den här gruppen, säger Uglev till Novaja Gazeta.

Uglev är noga med att inte nämna ordet Novitjok, eftersom han fortfarande har tystnadsplikt – precis som alla kemister som jobbade i det hemliga laboratoriet i Sjichany. Men i intervjun låter han mycket tydligt förstå att nervgiftet inte är något påhitt, utan att det existerar och i dag kan tillverkas utanför Ryssland.

Hur troligt är det att ämnet som förgiftade Skripals kom från Ryssland?

– Som vetenskapsman kan jag bara uttala mig om konkreta bevis. De finns inte än. Men här finns en logik som gör att jag är böjd att tro på den brittiska versionen, säger Uglev till Novaja Gazeta, något som Pavel Felgenhauer håller med om.

– Det är sannolikt att gärningsmännen kom från Ryssland eftersom Skripal inte var intressant för någon annan. Men hårda fakta har vi oerhört lite av eftersom den engelska underrättelsetjänsten håller all information för sig själv. Det enda vi kan göra är att gissa.

Anna-Lena Laurén Medarbetare i Ryssland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning