Julia Skripal vill återvända till Ryssland – "Mitt liv har vänts upp och ner"

Julia Skripal fotograferad under en intervju i London. Hon och hennes far, den ryske exspionen Sergej Skripal, överlevde en nervgiftattack i Salisbury. Bild: TT/AP/Dylan Martinez

Julia Skripal och hennes far, den ryske exspionen Sergej Skripal, utsattes för en nervgiftattack I Salisbury i Storbritannien. Trots allt som hänt vill hon återvända hem till Ryssland.

Julia Skripal och hennes far hittades kraftigt medtagna på en parkbänk i Salisbury i södra England den 4 mars. De fördes till sjukhus, där det kunde konstateras att de förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok.

– Vi har sådan tur att vi båda överlevde det här mordförsöket. Återhämtningen har varit väldigt långsam och oerhört smärtsam, säger Julia Skripal i ett exklusivt uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

Hon skrevs ut för drygt sex veckor sedan och befinner sig på en hemlig plats i London där hon skyddas av den brittiska staten.

– Jag försöker förlika mig med de förödande förändringar som tvingats på mig både fysiskt och emotionellt, tar en dag i taget och försöker hjälpa min pappa tills han är helt återställd. På sikt hoppas jag att kunna återvända hem till mitt land, säger hon.

Den brittiska premiärministern Theresa May anklagar Ryssland för att ha förgiftat Sergej och Julia Skripal och har utvisat ett stort antal ryska diplomater.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning