Julia: "Lucia kan uppmuntra folk till frivilligarbete"

Julia Wik, kandidat 3, beskriver sig själv som en jordnära, social och nyfiken tjej som tycker om att prata med folk och lära känna nya människor. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 3, Julia Wik från Jakobstad, har alltid varit tärna. Hon har uppträtt tillsammans med Finlands lucia i fyra års tid, men nu vill hon stå längst fram och bära ljuskronan.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Jag har otroligt många luciaminnen, jag har lussat sedan jag var 2 år, alltid som tärna. Jag minns speciellt luciatåget i eftis. Då vi stod uppradare framför publiken var det ingen som vågade börja sjunga så jag tog initiativ och klämde i. Efteråt berömde eftispersonalen mig och sa att det var fint att jag började sjunga.

Vilken julsång är viktig för dig?

– När det lider mot jul är fin! Jag hörde den första gången när jag just hade börjat skolan och tänkte redan då – wow! Jag skulle gärna vilja uppträda med den sången.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Dagens samhälle är så prestationsinriktat och många mår dåligt. Lucia kommer och lyser upp stunden, hon får folk att stanna upp och njuta, kanske glömma bekymren ens för en stund. Finlands lucia är ett offentligt uppdrag som kan uppmuntra också andra att ägna sig åt frivilligarbete.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer? 

– Jag har redan turnerat med Finlands lucia i fyra år så jag är välförberedd, jag har varit med och mött såväl barn som äldre, sjuka som ensamma. Jag vet hur viktigt lucias besök är för många människor.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag kan uppmuntra folk att jobba ideellt, som att sitta med i olika organisationers styrelser. Lucia ska respektera andra människor, lyssna och ta dem i beaktande. Jag är en självständig och stark kvinna som visar att livet går vidare trots motgångar, det är en erfarenhet jag har lärt mig efter att ha förlorat min mamma.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Jag har lärt mig att man inte ska planera för mycket, för vi vet ändå inte vad som sker. Jag förlorade min mamma våren 2017. Jag ska förhoppningsvis ta dubbelexamen om några år och visst drömmer jag om en familj och ett jobb som jag trivs med.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag tycker om att skratta, också högt! Sången ger mig glädje, likaså känslan av att ha åstadkommit något bra för andra. Jag tycker om att umgås med människor som får mig att må bra. Små stunder kan ge stor glädje.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Jag har funderat mycket på det, jag försöker släcka lampor, dra ur stöpslar, sortera rätt och äta vegetariskt ibland. Jag skulle aldrig kasta skräp i naturen.

Vad gör du för att koppla av?

– Livet i Helsingfors är mycket hektiskt, men jag försöker komma ut och gå längs motionsstigar vid vattnet. Jag åker också tåg hem till Jakobstad så ofta jag kan, där är livet lugnare, jag får umgås med nära och kära och bara vara.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Det får bli en spontan kampanj, för jag tycker inte att det är så kul att framhäva mig själv för att fiska efter röster. Men några foton och stories ska jag sätta ut på Instagram. Jag gör det för insamlingens skull, jag har jobbat som lekledare på Familjekraft-lägren och vet vart pengarna går, hur viktiga dessa läger är för många familjer.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 23 år.

Hemort: Jakobstad, där finns bland andra pappa och farmor.

Bor nu: I Helsingfors sedan 2015.

Gör: Har en kandidatexamen i socialt arbete från Helsingfors universitet, studerar nu till klasslärare och drömmer om att ta dubbelexamen.

Anmäld av: mormors syster Lisbeth. Vi har i många år pratat om möjligheten att jag skulle ställa upp, eftersom jag har sjungit i luciakören i fyra år. I höst föreslog jag för henne att det skulle vara dags nu.

Musikintresse: Sjunger i luciakören och tar sånglektioner vid Arbis. Skriver också egna låtar, både texter och melodier, främst blir det visor på Jakobstadsdialekt.

Andra hobbyer: Aktiv inom Vasa nation i Helsingfors, sitter med i styrelsen och har också andra förtroendeuppdrag inom nationen.

Läser just nu: Dagstidningen Österbottens Tidning digitalt varje morgon för att följa med nyheter hemifrån, annars blir det främst studierelaterade böcker.

Lagar helst i köket: Makaronilåda, en traditionell variant med köttfärs och kryddat den med rikligt med ketchup.

Instagram: @juliawijk

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning