Julgubbens öde avgörs i rätten

Finns han? Natalie Wood och Edmund Gwenn i en julklassiker från 1947.Bild: 20th Century Fox

Det hände i New York är en spirituell men hos oss mindre känd julsaga med en mycket ung Natalie Wood som den på julgubben tvivlande Susan. Edmund Gwenn som varuhusets julgubbe försöker få henne på andra tankar.

Bio Klassiker: Det hände i New York sänds i Yle Teema på juldagen (söndag) kl. 10.00 på morgonen.

I juldagens paket ingår självklart Frank Capras Livet är underbart (USA 1946) som numera framstår som den obligatoriska klassikern. Men nästan samma status (åtminstone i Amerika) har George Seatons Det hände i New York (Miracle on the 34th Street, USA 1947) även om den förblivit något mindre känd hos oss.

Det kretsar kring julgubbens vara eller icke vara och börjar med varuhuskedjans Macy's årliga Thanksgivingparad i New York. Julgubben utgör ett viktigt inslag men i det kyliga vädret har han värmt sig invärtes och gjort det med besked. En förbipasserande blid äldre man i vitt skägg anser att den berusade julgubben är en skam för alla förväntansfulla barn. Han påpekar det för Doris Walker (Maureen O'Hara) som är ansvarig för paradfestligheterna. Så blir Kris Kringle (Edmund Gwenn) varuhusets nya julgubbe.

Kringle gör succé direkt. Av ledningen har han också fått direktiv att rekommendera som julklappar sådana leksaker som varuhuset har ett överskott av. Men han går sina egna vägar. Om varuhuset saknar någon pryl eller den är för dyr tipsar han barnens föräldrar att i stället gå till konkurrenten Gimbels. Ledningen är först chockerad men snart visar det sig att kunderna anser att detta är en policy överensstämmande med julens anda. Macy's avslöjar sig som varuset med hjärta och får ännu mer kunder.

Den driftiga ensamförsörjerskan Doris råkar också han en dotter Susan (Natalie Wood i en av sina första roller) som inte tror på julgubben. Från första början har modern, säkert besviken över att äktenskapet slutat i skilsmässa, lärt henne att vara realistisk och inte tro på sagor och myter. Susan blir ändå god vän med den blide julgubben men när han benhårt hävdar att han är äkta vara tycker mamma Doris att det kanske går för långt. Hon vet att han hör hemma på ett ålderdomshem och vill för säkerhets skull låta varuhusets psykolog undersöka hans mentala hälsa.

Det slutar med en rättegång som väcker stor uppmärksamhet och där Kris Kringle får en försvarsadvokat i Doris trevlige granne Gailey (John Payne), en lovande advokat som fattat tycke för mamman. Facit är en charmerande julsaga som egentligen både äter kakan och vill ha den kvar. Både barnen och kommersen gynnas av att julgubben finns.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33