Julgranen har anlänt – Åbo inleder sitt julfirande

Julgranens ankomst lockade många åskådare till Åbo domkyrkas trappor. Bild: SPT/Mikael Piippo

På onsdagen gick startskottet för julsäsongen i Finlands äldsta stad Åbo när Åbo domkyrka fick sällskap av stadens julgran.

Årets julgran i Åbo har 85 årsringar och är cirka 22 meter hög. Trädet väger ungefär 4 200 kilogram, och det kommer från Kirsi och Janne Turtias gård i Moisio ett tiotal kilometer norr om Åbo centrum.

– Klockan åtta på morgonen kom det folk till gården och showen började. Förberedelserna tog ganska länge och ungefär halv tio började de lyfta upp granen, säger Janne Turtia.

Granen växte vid paret Turtias husknut och de hade funderat på att låta hugga ner den redan i ett år. Janne Turtia bestämde sig för att kontakta Åbo stad och frågade om trädet dög som stadens julgran. Javisst, löd svaret.

Årets julgran är 22 meter hög och väger 4 200 kilogram. Granen är 85 år gammal. Bild: SPT/Mikael Piippo

– Vi hörde att staden blivit erbjuden ett tjugotal granar i år. Trevligt att vår gran dög, säger Janne Turtia.

– Den har ett så tätt grenverk, konstaterar Kirsi Turtia.

Julgranens belysning tänds klockan fyra på lördag eftermiddag. Granen kommer att förses med över 700 ledlampor, och Kirsi och Janne Turtia planerar att vara på plats när lamporna tänds.

Lyckat första veckoslut för julmarknaden

Julgranen utanför domkyrkan spelar visserligen en viktig roll i Åbo stads julfirande men staden försöker aktivt sprida julglädje också på andra sätt. Den traditionella julmarknaden på Gamla Stortorget tog en tjuvstart redan förra helgen och fortsätter i tre veckoslut till.

– Vi räknade till 31 500 besökare under det första veckoslutet. I fjol var det sammanlagda antalet besökare under alla veckoslut 98 000 men ibland har det varit 120 000. Vädret spelar en stor roll, säger julmarknadens verksamhetsledare och producent Suvi Kotilainen.

Kirsi Turtia (till vänster) och Janne Turtia följde med när deras gran installerades framför Åbo domkyrka på onsdagen. Bild: SPT/Mikael Piippo

I Åbo centrum har staden åter byggt upp en liten by av försäljningsstånd på Salutorget. Eftersom halva torget är ur bruk på grund av grävandet av en parkeringsgrotta är byn mindre än tidigare år.

Katariina Räike, verksamhetsledare för Åbo Stadscentrumförening, säger att byggprojekten i stadskärnan har gjort det svårare för människor att hitta till centrum. Enligt henne har det uppstått en missuppfattning om att bilar inte får köra genom centrumområdet men hon är nöjd över att Åbo stad inlett kampanjer för att locka folk till stadskärnan.

– Både löftet om gratis parkering i centrum i december och de tillfälliga rabatterna på bussbiljetterna som staden infört påminner människor om att det fortfarande är möjligt att ta sig till centrum, säger Räike.

Årets julgran är 22 meter hög och väger 4 200 kilogram. Granen är 85 år gammal. Bild: SPT/Mikael Piippo

De vackraste julsångerna börjar i december

Om stadens kampanjer lockar så mycket folk till centrum att det blir trängsel kan en trött stadsbo söka efter lugn och ro i kyrkan eller biblioteket. De vackraste julsångerna ljuder i Åbos och S:t Karins kyrkor ända fram till jul, och huvudbiblioteket i Åbo är öppet från elva på förmiddagen till sex på kvällen på julafton.

Väntan på julen kulminerar på julafton i utlysningen av julfreden på Brinkalahusets balkong vid Gamla Stortorget. Det är sjätte gången som Åbo stads protokollchef Mika Akkanen utlyser julfreden.

–  Jag förbereder mig med läsövningar och alltid med lugn och ro i sinnet, säger Akkanen i ett pressmeddelande.

Och när julens festligheter väl är över kan Kirsi och Janne Turtia i Moisio vänta sig en sen julklapp. Deras gran återvänder nämligen till dem i två meter långa bitar, och kommer i sinom tid att huggas till klabbar och spraka i brasan.

Åbo stads julgran kom i år från Kirsi och Janne Turtias gård i Moisio. Bild: SPT/Kirsi Turtia

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning