Julfeber och möss som firar jul – här är årets julkalendrar i tv

Yle Fem sänder två olika julkalendrar i december. Bild: Sofia Westerholm/SPT

I juletid sänds två olika julkalendrar på Yle Fem.

December närmar sig, vilket betyder att tiden för julkalendrar också gör det. I år sänds dessa julkalendrar på Svenska Yle.

Den danska julkalendern Julfeber beskrivs som en hyllning till alla som är högljudda och på något sätt sticker ut. Serien handlar om 13-åriga Bjørn som bor med sin pappa Kalle och sin julälskande lillasyster Gro i Köpenhamn. När pappan plötsligt får ekonomiska problem tvingas alla tre i all hemlighet flytta in på pappans jobb, Den Kungliga Teatern.

Programmet har producerats av Danmarks Medie- och journalisthögskola.

Programmet sänds klockan 17.25 på Yle Fem och finns tillgängligt varje morgon klockan 6 på Yle Arenan. På Arenan är kalendern tillgänglig under ett års tid.

Buu-klubbens julkalender

I år hjälper programledarna musen Lotus att förbereda mössens stora julfest. Gammelmoster Marta som har ordnat julfesten på Bragegården i Vasa varje år hittills har blivit sjuk och nu är det upp till Lotus och programledarna att se till att den blir av. Denna kalender har producerats av Svenska Yle. Kalendern sänds klockan 18, mellan 1 och 24 december i Yle Fem. Programmet kan även ses på Yle Arenan.

Stjärnstoft

TV-programmet Stjärnstoft kommer att ingå i Buu-klubben 1-24 december. Programmet handlar om Jo som ska flytta med sin mamma till ett helt nytt ställe i norr. Han vill ändå att allt ska vara som förr och berättar inte för någon att han ska flytta. Men en dag slocknar Nordstjärnan och Jo upptäcker att en flicka med magiska krafter bor på vinden.

Programmet har producerats av norska NRK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning