Jukurit en munsbit för HIFK – Hämäläinen sköt sitt första ligamål

Janne Hämäläinen sköt sitt första ligamål i HIFK:s totalkross av Jukurit.Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Torsdagskvällens ligamöte mellan HIFK och Jukurit i Helsingfors ishall blev en ensidig uppvisning. Hemmalaget lyckades på bred front och totalt tolv spelare noterades för poäng i 8-0 segern över Jukurit.

Flera hundra Jukuritanhängare skjutsades av samarbetspartners till Helsingfors för kvällens möte mot HIFK, men någon större bortafest blev det inte. IFK var bättre på det mesta i matchen och tog hem tre poäng med de förkrossande siffrorna 8-0.

De offensiva motorerna bakom IFK:s seger över Jukurit i går var hemmalagets Erik Thorell, Vili Sopanen och Teemu Eronen med tre poäng var. Enligt tränare Ari-Pekka Selin var nyckeln till seger bra förberedelser.

– Vi kom med mycket bra laddning till matchen – det bar oss långt. Den första perioden var lite svår men Thorells mål före pausen fick oss i gång, förklarar Selin.

Powerplay-dirigenten Thorell har nu spelat 51 matcher för IFK denna säsong och gjort 40 poäng i dem. I går stod han för kvällens inledande mål genom ett vasst handledsskott efter en kontring.

– Detta var en bra kväll, det är alltid kul och göra poäng då laget segrar, kommenterar Thorell.

– Vi förbättrar vårt spel hela tiden och får tillbaka spelare från lasarettet. Dessutom har vi två målvakter som hjälper oss att vinna matcher. Men vi måste fortsätta ödmjukt, säger svensken om varför laget har så bra flyt just nu.

Hämäläinen öppnar målkontot

I andra perioden nätade hemmalaget tre gånger. Först var det Sopanen som hittade rätt på powerplay, sedan Janne Hämäläinen med karriärens första ligamål och 4-0 målet kom från Joonas Rasks klubba. Hämäläinens mål var speciellt på många vis i och med att Eronen och Sopanen samtidigt stod för sina karriärers 100:e respektive 200:e assists. Enligt Hämäläinen råkade han vara på rätt plats i rätt tid.

– Känslan var som ett litet barns lycka, förklarar den 19-åriga Hämäläinen om att äntligen öppna målkontot i ligan.

Miihkali Teppo, Saku Salmela, Eronen och Hämäläinen, med sin andra fullträff, fullbordade storstryket med ett mål var i den sista perioden. Atte Engren säkrade nollan med fjorton räddningar.

– Förmodligen berodde min lyckade kväll på att jag spräckte en tand på morgonens träningar, säger Hämäläinen medan han med ett brett leende visar hur hälften av ena framtanden fattas.

Tränare Selin lovar ingen fast plats i laguppställningen för den unga forwarden, men är naturligtvis nöjd med Hämäläinens prestation.

– Det var fint att se Hämäläinen lyckas. Han och Teemu Engberg har utvecklats stort under säsongen.

Fredagskväll i Lahtis

Efter kvällens utklassning har HIFK nu segrat åtta matcher i rad och är i glödhet form med endast nio matcher kvar av grundserien. Tabelltoppen Kärpät är i sin egen klass, men IFK är endast tre poäng efter tvåan TPS – dock med en match mer spelad. I morgon möter Helsingforslaget Pelicans på bortaplan.

– Det blir en totalt annorlunda match. Vi kommer bra ihåg hur Pelicans förnedrade oss på hemmaplan strax efter jul, säger Selin om kvällens drabbning.

Resultat

Ligan:

HIFK-Jukurit 8-0 (1-0, 3-0, 4-0)

E. Thorell 1+2

T. Eronen 1+2

V. Sopanen 1+2

J. Hämäläinen 2+0

J. Rask 1+1

T. Tallberg 0+2

M. Teppo 1+0

J-P. Haataja 0+1

T. Engberg 0+1

J. Tyrväinen 0+1

M. Åsten 0+1

L. Petrell 0+1

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00