Juho Kuosmanen och Khadar Ahmed har skapat en tv-serie tillsammans med invandrarungdomar

Ungdomarna i tv-serien Zone B. Bild: SIIRI HALKO

Två av fjolårets mest omtalade inhemska regissörer, Juho Kuosmanen och Khadar Ahmed, är aktuella med en tv-serie som de skapat tillsammans med trettio ungdomar från östra Helsingfors.

Zone B är en dramaserie i åtta delar om ett kompisgäng i östra Helsingfors som startar ett band och deltar i en musiktävling. Deras vänskap sätts på prov under den sommarvecka de har på sig att repetera och spela in en musikvideo.

Serien har skapats av Juho Kuosmanen, Khadar Aydarus Ahmed, Siiri Halko och Omar Abdi. Cannesbelönade Kuosmanen är aktuell med Finlands Oscarskandidat, Golden Globe-nominerade Kupé nr 6. Ahmeds regidebuterade med Somalias Oscarsbidrag Guled och Nasra där Abdi innehade huvudrollen som han sedan vann Afrikas motsvarighet till en Oscar för. Förutom att Abdi är skådespelare har han femton års erfarenhet av ungdomsarbete och det var så han lärde känna Halko som numera studerar vid Aalto-universitetet.

Hösten 2020 ledde Abdi en dramagrupp för ungdomar och serien spelades in våren 2021. I seriens huvudroller ses Michael Miguel Nguema, Amira Rchidi, Salah Isse Mohamed, Makay Mohamed och Said Aushev.

Den åttadelade serien med svensk text publiceras på Yle Arenan den 2 februari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning