Juhani Tyrväinen – från läktaren till förstakedjan

Juhani Tyrväinens roll har växt gradvis under VM. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Juhani Tyrväinens roll i VM har blivit allt större. Mot Tyskland lär grovjobbaren spela i Lejonens förstakedja och i numerärt underläge lär han också få ansvar.

Före detta HIFK-spelaren Juhani Tyrväinen har haft en stigande trend i VM. Han följde premiären mot Kanada på läktarplats och fick sedan debutera mot Slovakien. Han trivdes bra i grovjobbarkedjan och har stått för 0+3 poäng. Mot Tyskland lär han axla rollen som förstakedjans center med Toni Rajala och Niko Ojamäki på kanterna.

– Tja, tekniskt sett är det väl förstakedjan. Jag tycker vi har väldigt jämna kedjor och ingen klar ledarkedja. Vi kör med fyra kedjor och bra bredd, säger Tyrväinen.

– Det känns som att jag hittat rytmen bättre och bättre. Självförtroendet och självsäkerheten har stigit genom turneringen.

Tyrväinen, 28, hör till turneringens debutanter.

– Det har glatt mig att få vara med. Det känns som att långsiktigt arbete belönats den här säsongen. Man behöver inte alltid vara den största talangen. Om man tränar hårt och är motiverad så kommer belöningen till slut.

Samma gamla Tyrväinen

Tyrväinen tror inte att förväntningarna är annorlunda bara för att han leder den så kallade förstakedjan.

– Jag tror inte tränarna förväntar sig något nytt av mig. De har sett hur jag spelar och ansåg nu att det är bäst att placera mig i den här kedjan, säger han.

Förbundskapten Jukka Jalonen beskriver Tyrväinen som en mångsidig grovjobbare som kan spela i olika roller. Bland annat är han en viktigt kugge då motståndaren får spela powerplay.

Tyrväinen säger att han inte har koll på vem Finlands blivande kvartsfinalmotståndare kan vara. Det kvittar, menar han.

– Vem vi möter påverkar inte mitt arbete. Det är i varje fall en viktig avgörande match.

Finland möter Tyskland på tisdag med start klockan 13.15 finsk tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning