Juhani Tyrväinen: Det känns vemodigt att lämna IFK

Juhani Tyrväinen spelade sin sista match i IFK-dressen Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Publikfavoriten Juhani Tyrväinen spelade sin sista match för IFK då laget förlorade bronsmatchen mot Tappara.

Han fick inte det avsked han ville. Först missade IFK finalerna då Kärpät var starkare i semifinalerna och sedan förlorade laget bronsmatchen mot Tappara efter förlängning. Efter långfredagens match i Tammerfors bekräftade Juhani Tyrväinen att han gjort sitt i IFK.

– Jag fortsätter inte i laget, säger han till HBL efter matchen.

Enligt uppgifter ska Tyrväinen ha skrivit på för Luleå Hockey i svenska ligan SHL.

– Det är inte min sak att informera om den saken nu. Det är min kommande klubb som bestämmer när de berättar om min klubbadress, säger Tyrväinen.

Det är med vemod han lämnar IFK bakom sig. 28-åringen spelade två säsonger i rödtröjorna och var med och spelade bronsmatcher båda åren. I fjol blev det seger, i år förlust – båda gångerna efter förlängning.

– Jag hittade ett nytt hem här i IFK. Det är den klart mest proffsiga klubb jag spelat i. Allt sköts på bästa tänkbara sätt här, berömmer han.

– Samtidigt som det känns vemodigt att lämna laget är det också med en bra känsla jag gör det och siktar mot nya utmaningar.

Avslutade med förlust

Bronsmatchen blev något av en miniatyrversion av IFK:s säsong. Lagets spel åkte berg- och dalbana: i de goda stunderna var man riktigt bra medan man var riktigt dåliga i sina dåliga sekvenser. Målskyttet vållade till en början enorma problem men på något sätt lyckades man – trots tio minuter boxplay – hämta in 0–2 till 2–2 i tredje perioden.

– Det var mycket upp och ner både i kväll och under hela säsongen. Det är klart att vi inte nådde det resultat vi ville men det kan inte hjälpas, säger Tyrväinen.

– Vi får nöja oss med fjärdeplatsen.

Han berömde ändå sitt lag för att man lyckades hitta säsongens bästa spel i slutspelet. I kvartsfinalerna slog IFK ut grundserietrean Pelicans och i semifinalerna pressade man suveräna grundseriesegraren Kärpät rejält.

– Det fanns väldigt mycket rutin i det här laget och det syntes i slutspelet, säger han.

Efter att laget förlorat semifinalserien mot Kärpät med 2–4 i matcher var det inte helt lätt att ladda om inför bronsmatchen mot Tappara.

– Det var en stor besvikelse att komma över och lite svårt att tända till för den här matchen. Men då vi samlades för morgonträning i dag (på fredagen) kände vi alla att vi ville spela och avsluta säsongen med seger, säger Tyrväinen som stod för 1+1 i bronsmatchen.

Ex-IFK:aren Tomas Zaborsky såg till att det inte blev så då han sköt segermålet för Tappara i förlängningen.

Tappara–HIFK 3–2 (0–0, 2–0, 0–2, 1–0)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning