Juha Sipilä hade inga alternativ

Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Under valkvällen och dagen efter valet höll Centern och Juha Sipilä påfallande låg profil. I dag kom det oundvikliga beskedet: Juha Sipilä avgår och Centern samlas till extra partikongress i september.

Juha Sipiläs devis under hela hans tid som partiordförande och också statsminister har varit "Tulos tai ulos" – på svenska ungefär "resultat eller ut".

Som statsminister utnyttjade han sin slogan partitaktiskt och försökte genom att avgå rädda Centerns valresultat. Som väntat övertygade Sipilä ingen annan än möjligen sina egna partiaktivister och valresultatet blev det sämsta för Centern på 100 år.

På tisdagsförmiddagen kom sedan beskedet att Sipilä avgår i förtid som partiordförande. En extra partikongress samlas 7.9 och väljer en ny ordförande. Nästa ordinarie partikongress är i juni 2020.

Juha Sipilä var Centerns räddare i nöden efter den förra brakförlusten 2011. Han valdes till partiordförande efter Mari Kiviniemi, som ledde partiet i två år. Sipilä uppfattades nästan som en messias i Centern och betalade personligen bort en del av Centerns skulder.

Han ledde partiet på ett helt annat sätt än tidigare ordförande hade gjort – med företagsvärlden som modell.

Som statsminister var Sipiläs arbetssätt detsamma. Han förde Centerns politik högerut, särskilt när det gäller den ekonomiska politiken, och den interna kritiken ökade i takt med att stödet för Centern sjönk. Sipilä hade en liten nära krets och enligt uppgift var kritik inte riktigt tillåtet. Centern har historiskt haft ett starkt socialt samvete men den sidan negligerade Sipilä.

Nu avgår Sipilä och Centern ska inleda ett förnyelsearbete. Samtidigt meddelar partiet att tröskeln för att delta i nästa regering är hög. Å andra sidan är Centern utan Sipilä en bättre samarbetspartner för SDP och också ett sätt för Centern att visa att man har en lite annan riktning. Centerns krav är bland annat att hela Finland ska hållas levande, att familjeledighetsreformen inte får innebära ett försämrat hemvårdsstöd och att vård- och landskapsreformerna ska fortsätta men utan bred valfrihet.

Trots Centerns valförlust finns det säkert hugade ordförandekandidater. Till exempel Antti Kaikkonen, som har lett riksdagsgruppen i några år, vice ordförande Katri Kulmuni, som i många tv-debatter har fått försvara Centern. Det är lite svårt att se Kaikkonen som en stor förnyare och Kulmuni är bara snäppet över 30, vilket förstås inte är ett hinder. Annika Saarikko har tidigare varit partiets vice ordförande och de två senaste åren omsorgsminister. Saarikko är en politisk förmåga med förnyelsekraft och hon har ett brett stöd men frågan är om hon vill och kan ställa upp. Saarikko väntar sitt andra barn och den beräknade dagen är ungefär samtidigt som den extra partikongressen.

Flera kandidater kan dyka upp och den som blir vald är en signal om vart Centern är på väg. Ska partiet vara ett modernt liberalt parti eller hålla fast vid sin agrara identitet?

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning