Juha Sipilä avgår som partiordförande i höst – "hög tröskel" att gå med i regeringen

Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Juha Sipilä avgår som partiordförande i höst, och Centern riktar nu in sig på opposition.

Juha Sipilä skriver i ett blogginlägg att han kommer att avgå som partiordförande. Partiet ska välja ny ordförande i september vid en extra partikongress. Fram till den 7 september fortsätter Sipilä sköta ordförandeskapet.

– Centern är värd en ny inspirerande start. Partiet påbörjar arbetet med att förnya sig och gör upp ett reformprogram. Partiets framtid stakas ut av dess nya ordförande, skriver Sipilä.

Han säger att valresultatet inte gav några andra möjligheter.

Centern förlorade stort i söndagens riksdagsval. Från att ha varit statsministerparti och det största partiet i riksdagen med 49 mandat fick de nu endast 31 mandat. Centern förlorade totalt 18 mandat och fick ett väljarstöd på endast 13,8 procent.

– Jag bär ansvaret för valförlusten, skriver Sipilä.

Läs mer: Susanna Ginman: Juha Sipilä hade inga alternativ

Centern stänger inte dörrarna

Enligt Sipilä ska partiet nu med omsorg gå igenom valresultatet för att förstå förlusten. Centerns partistyrelse markerar också att partiets plats är i oppositionen.

– Folket har talat och därmed basta. Utifrån valresultatet har väljarna visat att Centerns riktning är oppositionen, skriver partistyrelsen i ett pressmeddelande.

Helt stängda är dörrarna dock inte – men "tröskeln är hög" för Centern att medverka i en regering. Partistyrelsen definierade sina smärtgränser.

– Tröskeln att ingå i en regering är hög. Centern kan ingå i en regering enbart med ett sådant program, där hela landet tas i beaktande och där det görs ett fortsatt målmedvetet jobb för att lyfta sysselsättningsgraden till 75 procent. Det sker inte av sig själv.

Centern vill också se att landskaps- och vårdreformen blir av, men utan bred valfrihet. Om familjeledigheterna slår Centern fast att hemvårdsstödet inte får försvagas.

En annan knäckfråga är reformen av den sociala tryggheten.

Sipilä har lett Centern sedan sommaren 2012 och är statsminister i den sittande expeditionsregeringen.

Artikeln uppdateras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning