Juha Siltala och Mervi Wäre-von Hedenberg får fackbokspris

Professor Juha Siltala. Arkivbild. Bild: Timo Kirves

Warelius-priset är på 12 000 euro och delas ut av Finlands facklitterära författare rf.

Professor Juha Siltala och lektor Mervi Wäre-von Hedenberg har båda tilldelats Warelius-priset av Finlands facklitterära författare rf. Priset delas ut till en facklitterär författare som har en lång och mångsidig produktion, eller som på något annat betydelsefullt sätt bidragit till den finländska facklitteraturen.

Juha Siltala är professor i historia vid Helsingfors universitet. Han har bland annat skrivit böcker om Lapporörelsen, om finska mansideal och om det finska inbördeskriget. Han är också en aktiv samhällsdebattör.

Mervi Wäre-von Hedenberg är klasslärare, fackboksförfattare och lektor som gett ut läroböcker i bland annat litteratur och matematik. Med hennes Aapiset-böcker har finska barn lärt sig läsningens grunder redan i femtio år, skriver Finlands facklitterära författare rf i ett pressmeddelande.

Priset delas ut vid öppningen av evenemanget Vanhan kirjallisuuden päivät som ordnas i Sastamala fredagen den 30.7. Prissumman är insamlad via det finska systemet för upphovsrättsersättningar Kopiosto.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning