Juha Mäenpääs tal i riksdagen till åtalsprövning

Sannfinländarnas riksdagsledamot Juha Mäenpää misstänks för hets mot folkgrupp efter att ha jämfört asylsökande med invasiva arter. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Polisen misstänker Juha Mäenpää (Sannf), Päivi Räsänen (KD) och Hussein al-Taee (SDP) för hets mot folkgrupp.

Juha Mäenpää (Sannf) misstänks för hets mot folkgrupp och fallet går vidare till Riksåklagarämbetet som får avgöra om det ska väckas åtal, rapporterar Yle. Misstankarna gäller Mäenpääs tal i riksdagen då han jämförde asylsökande med invasiva arter.

Kriminalkommissarie Pekka Hätönen säger till Helsingin Sanomat att han ser Mäenpääs kommentarer som klassisk hatretorik som förminskar människovärdet.

Helsingforspolisen har startat en förundersökning också mot två andra riksdagsledamöter: Päivi Räsänen (KD) för kommenterar om att kyrkan deltar i Pride och mot Hussein al-Taee för hans tidigare kommentarer på Facebook. Enligt Yle är det möjligt att misstankarna mot dem inte är så allvarliga att de går till åtalsprövning.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning