Juha Föhr: "Det är för hett för mig"

Meteorologen Juha Föhr har jobbat med väder i snart 40 år. Han gillar inte ytlig rapportering av väder utan efterlyser mer fakta och bakgrund kring väderfenomen.

Solen gassar från en klar blå himmel när vi träffar Juha Föhr på hans arbetsplats Foreca vid Kägelstranden i Esbo. Vi bestämmer oss ändå för att hålla oss inne i en sval kontorslokal. Föhr visar oss runt i ett kontorslandskap med olika monitorer som hjälper meteorologer att följa med hur vädret utvecklas världen över.

– Det är ovanligt varmt. Vi har i år haft 41 varma dagar (23.7) då temperaturen varit över 25,1 grader. I medeltal har vi i Finland 36 dagar som är så här varma och det är svårt att förutspå hur länge det här kommer att fortsätta. Det är inte alls säkert att värmeböljan fortsätter till slutet av augusti, men en tid kommer vi att ha det varmt. Högtrycket håller i sig. Det har varit varmt på hela norra halvklotet sedan maj, säger Föhr.

Bild: Ksf Media

Bild: Ksf Media

Vad tycker du själv om det varma vädret?

– Det är för hett för mig. Det får gärna vara varma dagar, men jag tycker också om kalla och regniga dagar. Jag trivs med växlande förhållanden. Storm, åska och hagel. Hela repertoaren inom några veckor. Då trivs jag.

Enligt Föhr kommer det här året att vara på en topplacering i statistiken över de varmaste åren i Finland, men det gäller inte bara hemlandet.

– Det har varit mycket varmt i nordöstra delen av Nordamerika. Där är vädret fortfarande betydligt varmare än normalt vid den här årstiden.

När man talar om väder så brukar man säga att vädret avviker från det normala. Vad menar man med normalt väder?

– Temperaturen mäts var tredje timme och det bildar ett dygnsmedeltal. Sedan finns det långvariga medeltal, så kallade normalperioder på 30 år som man jämför dygnets medeltemperatur med. Om något är varmare eller kallare än normalt, jämför man med medeltalet på 30 år för samma tidpunkt. Det finns begrepp för att beskriva varmt och kallt.

– När meteorologen talar om varmt eller kallt väder så borde det alltid vara så att en yrkesmänniska automatiskt menar varmt eller kallt väder för årstiden utan att säga det varje gång. Man måste alltid jämföra med statistiken. Jag vill understryka att om vi granskar medeltalet som en siffra, då utesluter vi variationen varifrån medeltalet kommer. Medeltalet berättar bara en liten del av sanningen.

I fjol somras var det regnigt och kallt i södra Finland – nu är det soligt och varmt. Enligt Juha Föhr får vi vara beredda på att temperaturskillnaderna mellan polarområden och sydliga områden blir mindre. Det leder till att lågtrycken inte så gärna rör sig längre österut eller mot nordost.

– Hög- och lågtrycken ligger allt mer stilla och det upplever vi nu. Vi har inte haft samma högtryck hela tiden, men ett högtrycksområde. När ett högtrycksområde drar sig bort så kommer ett nytt i stället. Det är viktigt att inse att de arktiska områdena har blivit varmare och det är också en logisk förklaring till att det varit varmt i Finland i sommar.

Bild: Ksf Media

Bild: Ksf Media

Juha Föhr har jobbat som meteorolog i snart 40 år. Han efterlyser i media lite djupare presentation om väder och klimat än enbart dagliga väderleksrapporter.

– Jag förstår att massmedia jobbar snabbt, men jag efterlyser mer bakgrund till väder och klimat. Det borde finnas en annan rapportering än att man bara skriver om temperatur eller hur många som dött i hettan i Japan. Om man påstår att man är intresserad av vädret så borde man också lite studera lite. Men vi är väl sådana att vi inte vill gå utanför vår komfortzon. Folk vill bara ha en symbol, helst sol – inte regndroppar. Om man ska utnyttja material om väder på nätet så borde man ha lite baskunskaper och kunskaper i språk. Jag tycker att de bästa sidorna om väder finns på tyska. Jag gillar systematiken i tyskarnas sätt att förklara väder.

Föhr var i många år meteorolog i tv-rutan och han kan bra tänka sig att vara med om att forma ett populärvetenskapligt program om väder och klimat.

– Jag är öppen för förslag, men jag tar ställning sedan om det blir aktuellt och hurudana villkor som gäller och resurser som finns. Det skulle vara viktigt med populärvetenskapliga program eftersom det är skattebetalarna som finansierar forskning. Jag har hållit på med väder länge och jag måste erkänna att jag blivit lite trött på rapporteringen om väder som är så ytlig och bara koncentrerar sig på en "superhetta".

Juha Föhrs liv handlar inte bara om väder. De senaste 16 åren har han studerat språk vid två kvällsgymnasier och humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet.

– Jag har alltid varit intresserad av språk. Jag har studerat franska, tyska, italienska och spanska. Av de här jag studerat alla utom spanska som filologi. Jag har också nyligen lämnat in min pro gradu, men jag upplever inte att jag är färdig. Hela livet är en process där man lär sig. Och svenskan håller jag vid liv så gott jag kan med mina svenskspråkiga vänner. Jag har min försäkring på svenska.

Politiken saknar Juha Föhr inte. Han var med i Helsingfors stadsfullmäktige på 1990-talet som representant för SFP och De gröna.

– Jag orkade inte sitta och lyssna på hur ledamöter höll utdragna tal i stadsplaneringsfrågor. Jag var engagerad i kollektivtrafikfrågor som står mig nära, men jag saknar inte politiken. Den tiden är förbi för mig, säger Juha Föhr.

Profil

Juha Föhr

Född: 3 juli 1958 i Pikis.

Familj: Sambo.

Bor i: Helsingfors.

Utbildning: Hum.kand.

Karriär: Jobbat på meteorologiska institutet 1979-1997. Mellan 1987 och 1997 jobbade Föhr som tv-meteorolog vid Yle på finska och svenska. Numera anställd vid Foreca. Har representerat SFP och De gröna i Helsingfors stadsfullmäktige.

Lästips för sommaren: Jag har lånat från biblioteket Herman Hesses Narziss och Goldmund. Den kan jag rekommendera.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33