Jude Law spelar påven – räds inte att reta kyrkan

Jude Law spelar den fiktive påven Pius XIII i tv-serien The Young Pope. Bild: TT

Möt Lenny Belardo, den förste amerikanska påven.I tv-serien The Young Pope möter vi Jude Law som den nyutnämnde påven Pius XIII – och Law är inte främmande för att många katoliker kommer att känna sig förolämpade.

– Fast det var verkligen inte vår avsikt, säger Jude Law till TT.

– Vi ville göra en serie som är nyfiken och som ställer frågor. Visst finns det lite satir här och var, men det hoppas jag inspirerar till diskussioner.

Intriger kring påven

The Young Pope är skriven och regisserad av den mångfaldigt prisbelönade italienske regissören Paolo Sorrentino (som tidigare har gjort bland annat Youth och Oscarsvinnaren La grande bellezza). I tv-serien, som består av tio avsnitt, skildrar han hur en ung amerikan blir påve och om de intriger detta leder till. Allt är berättat med Sorrentinos sedvanliga känsla för det bisarra, det extravaganta och det humoristiska.

– Jag tror att eftersom Paolo valde mig till rollen, så antar många att det här är en påve som kommer att orsaka skandaler, säger Law, där han sitter i en trädgård i Venedig dagen efter det att de två första avsnitten av The Young Pope" visats på filmfestivalen.

– Men sådan är han inte. Han är en djupt troende, konservativ och dogmatisk person, och jag njuter av humorn i detta.

Rädd och fascinerad

Hur ser Laws eget förhållande till kyrkan och till tron ut? Han säger att han är lite rädd för det, samtidigt som han är fascinerad.

– Jag gillar att kyrkan alltid har uppmuntrat konsten. Och det finns ett släktskap med teatern, till exempel med alla ceremonier och hur man klär sig. Kyrkan är på ett sätt teaterns ursprung.

– Jag växte upp i en familj som inte var särskilt religiös, men min mamma hade moraliska koder och regler att leva efter, och jag försöker lära mina barn dessa. I dag känns det som om folk tror mer på sport än på kyrkan, och Paolo leker med detta.

Law berättar att han började göra research kring katolska kyrkan och påvedömets historia, men att han gav upp.

– Det var fascinerande, men det hjälpte mig inte. Rollfiguren som Paolo hade skrivit var så stark och så rik att det räckte. Det var nyckeln till att skapa en riktig man och vad som gjort honom till vad han blivit.

Skriver säsong två

Redan innan den första säsongen har haft premiär är Sorrentino i gång med att skriva säsong två.

– Han har några fantastiska idéer när det gäller hur vi ska ta berättelsen vidare, säger Jude Law – som själv är ett riktigt tv-seriefan.

– Jag försöker se allt. Game of Thrones, Fargo, Stranger Things – jag letar alltid efter någonting nytt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03